Ingezonden persbericht

Utrecht, 10 juli 2008

'Veevoederbedrijven moeten worden aangepakt'

UTRECHT - GroenLinks wil dat de gemeente gaat optreden tegen de veevoederbedrijven Agrifirm en De Heus Voeders op Lage Weide. De bedrijven veroorzaken ernstige stankoverlast in de wijk Zuilen.

Uit een opinieonderzoek onder ruim 700 inwoners van de wijk Zuilen bleek begin juli dat 39 procent van de inwoners van Zuilen geurhinder ondervindt van bedrijven op Lage Weide. Ter vergelijking; de geurhinder in andere woonwijken in Utrecht is ongeveer 10 procent.

De veevoederbedrijven Agrifirm en de Heus Voeders worden in het onderzoek van de Milieugroep Zuilen het meest genoemd als bron van de klachten. Maar ook Benthum en Pouw, AVR en Douwe Egberts worden genoemd.

GroenLinks vindt dat de gemeente in actie moet komen om een einde te maken aan de voortdurende overlast. ,,Het college heeft de aanpak van stank- en geluidsoverlast hoog in het vaandel staan", zegt fractievoorzitter Marry Mos. ,,In het collegeprogramma staat dat we de zwaarst mogelijke eisen stellen aan nieuwe vergunningen en dat we nieuwe overlastgevende bedrijven via bestemmingsplannen zullen weren. Ook is afgesproken dat we bij bestaande bedrijven bij klachten metingen doen en dat we gaan handhaven. Dat moet nu dus gebeuren."

In mei 2007 heeft de gemeente aan Agrifirm al een dwangsom opgelegd van een half miljoen euro. Het bedrijf veroorzaakte toen volgens de gemeente 2,5 keer meer geuroverlast dan is toegestaan. Agrifirm ging hierover naar de rechter, maar de Raad van State sprak in juli 2007 uit dat de gemeente de juiste normen heeft gehanteerd bij het vaststellen van de overschrijding. De gemeente mag sinds de uitspraak bovendien dwangsommen opleggen op basis van uurmetingen. De gemeente heeft destijds in de media aangegeven door de uitspraak de bedrijven Agrifirm en De Heus beter te kunnen aanpakken.

,,GroenLinks vindt het belangrijk dat het college met die uitspraak van de Raad van State in de hand doorpakt en de stank- en geluidsoverlast echt aanpakt", zegt Marry Mos. ,,We willen dat de gemeente nieuwe geurmetingen doet en dwangsommen oplegt als overschrijdingen worden vastgesteld. Maar allereerst willen wij graag van de wethouder weten hoe hij de overlast van bedrijven als Agrifirm denkt te kunnen verminderen en welke (rechts-)middelen de gemeente bereid is in te zetten."

GroenLinks vindt verder dat inwoners van de stad 24 uur per dag met stankklachten terecht zouden moeten kunnen bij de gemeente. Nu is er wel een klachtennummer van een bedrijf op Lage Weide, maar dat is na drie uur 's middags vaak niet meer bereikbaar. ,,Het zou goed zijn als de gemeente de klachten zelf zou inventariseren", aldus Mos.

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met fractievoorzitter Marry Mos op 06 18680097.

---- --