Provincie Noord-Brabant
Commissie van Wijzen onderzoekt vastlopen onderhandelingen groeiplannen Eindhoven Airport

De Commissie van Wijzen die zich gaat buigen over het vastlopen van de besprekingen in GLOBE over groeimogelijkheden van Eindhoven Airport, is samengesteld en gaat binnenkort van start. GLOBE is het Gemeenschappelijk Luchthaven Omwonenden Beraad Eindhoven.

De Commissie bestaat uit de Noord-Brabantse bestuurder Joep Baartmans-van den Boogaart, die zal fungeren als voorzitter, Theo Hurks, bouwondernemer uit Eindhoven en voorheen voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost Brabant en Lucas Reijnders, biochemicus en hoogleraar Milieukunde. Door haar samenstelling kan de Commissie vanuit verschillende invalshoeken naar de materie kijken.

De groeiambities van Eindhoven Airport passen niet binnen de thans geldende Regionale Overeenkomst. Gesprekken over het actualiseren van deze Overeenkomst liepen begin 2008 op niets uit. Het bleek niet mogelijk een nieuwe balans te vinden tussen economie, leefomgeving en milieu, die voor alle partijen binnen GLOBE acceptabel was.

Het zoeken van een mogelijke nieuwe balans blijft de ambitie van alle GLOBE partijen. Om de impasse te doorbreken is binnen GLOBE besloten een Commissie van Wijzen te benoemen. Deze Commissie heeft de opdracht gekregen het vastgelopen onderhandelingsproces te analyseren en aan te geven hoe dit proces weer kan worden vlotgetrokken. Naar verwachting zal de Commissie van Wijzen ongeveer drie maanden nodig hebben om de opdracht uit te voeren.

Noot voor de redactie (