Ingezonden persbericht

Nederlandse vrijetijdsbranche zet belangrijke stap naar duurzaam inkopen

Op 8 juli heeft Xandrion een samenwerkingovereenkomst getekend met Stichting Onderneem Duurzaam. Het grootste inkoopnetwerk in de Nederlandse vrijetijdsbranche gaat daarmee duurzaam inkopen bevorderen bij ruim 750 aangesloten recreatieparken, hotels, conferentieoorden, partycentra, sauna's, zwembaden en sportaccommodaties. Ook de toeleveranciers van deze branche zullen hierbij nauw betrokken worden.

Goed koopmanschap

Inkoopdirecteur Marco Witschge van Xandrion is zeer enthousiast over de nieuwe samenwerking: "Als inkoopnetwerk streven wij elke dag naar maximaal inkoopvoordeel voor onze aangesloten vrijetijdsondernemingen. Het begrip duurzaamheid wordt helaas door veel ondernemers geassocieerd met nog meer regel- en administratiedruk en hogere kosten. Dankzij onze samenwerking met Stichting Onderneem Duurzaam kunnen wij het abstracte containerbegrip duurzaamheid op een hele praktische manier integreren in ons dagelijkse streven naar goed koopmanschap. Duurzaam inkopen is volgens ons namelijk niets anders dan goed koopmanschap, omdat je daarmee als ondernemer extra maatschappelijke waarde kunt toevoegen aan jouw bedrijf, die in toenemende mate door de consument gewaardeerd wordt."

Duurzame database

De keuze van Xandrion voor Stichting Onderneem Duurzaam om duurzaamheid te bevorderen, was volgens Witschge geen moeilijke keuze: "Juist het gebrek aan een praktische en werkbare vertaalslag van duurzaamheid naar de veelvoud van inkoopsegmenten waarmee onze vrijetijdsbedrijven te maken hebben, zorgt er voor dat veel van onze ondernemers weliswaar een duurzaam hart hebben maar gewoonweg niet weten hoe ze duurzaam moeten inkopen. Stichting Onderneem Duurzaam maakt het met hun website www.duurzamedatabase.nl voor bedrijven en leveranciers nu heel eenvoudig om zelf hun duurzaamheid in kaart te brengen. De database vertaalt het onoverzichtelijke woud aan duurzaamheidscriteria per sector en productcategorie naar één eenvoudig invulformulier. Op basis daarvan wordt automatisch hun duurzaamheidscore berekend en biedt het tegelijkertijd allerlei praktische handvaten om je duurzaamheid te verbeteren."

Dagelijkse inkooppraktijk

Voorzitter Berend Aanraad van Stichting Onderneem Duurzaam verwacht veel van de samenwerking: "Xandrion begeeft zich als interactief inkoopnetwerk op het raakvlak van vrijetijdsondernemingen en hun toeleveranciers. Daardoor zijn zij de ideale partij om in deze branche vanuit de hele keten duurzaam inkopen te bevorderen. Wij verzamelen dagelijks heel veel praktische informatie op het gebied van duurzaamheid. Xandrion gaat deze kennis in hun dagelijkse praktijk toepassen. Hun interactieve werkwijze sluit daarbij natuurlijk uitstekend aan op de onze, want de bij Xandrion aangesloten bedrijven bundelen niet alleen hun inkoopvolume maar wisselen via hun extranet ook heel veel marktinformatie en ervaringen uit."

Noot voor de redactie,