CBS
Industriebeeld: meer omzet en iets hogere productie

De industrie behaalde in mei 6 procent meer omzet dan in mei 2007. In april was de omzet 14 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 0,6 procent groter dan in mei 2007. In april lag de productiegroei in dezelfde orde van grootte.

De stemming onder de ondernemers in de industrie is voor de tweede achtereenvolgende maand verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam in juni uit op 5,3, tegen 3,7 in mei. De stemming onder de ondernemers is positief, maar wel minder uitbundig dan begin dit jaar.

In het eerste kwartaal van 2008 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder uit op 1,5 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Meer omzet door hoge afzetprijzen

De 6 procent hogere omzet van mei werd gerealiseerd met een werkdag minder dan een jaar eerder, terwijl april in 2008 juist twee werkdagen meer telde dan in 2007. Het negatieve effect van het andere werkdagpatroon op de omzetgroei bedroeg in mei ruim 2 procent.

De omzettoename in mei is geheel toe te schrijven aan de hoge afzetprijzen. De aardolie-, chemische en rubberindustrie realiseerde met 14 procent de grootste toename van de omzet. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie boekten meer omzet dan een jaar eerder. De omzet van de overige branches was daarentegen lager dan in mei 2007.

Op de buitenlandse markt werd 4 procent meer omgezet, op de binnenlandse markt 7 procent. Het is de vierde maand op rij dat de omzetgroei in eigen land groter is dan op de exportmarkt.

Iets meer productie

Zowel de aardolie-, chemische en rubberindustrie, de papier- en grafische industrie als de metaalindustrie produceerden meer dan een jaar eerder. Daarentegen leverden de textielindustrie, de voedings- en genotmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie minder productie dan in mei 2007.

Ondernemers positiever gestemd

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers waren in juni duidelijk optimistischer over de toekomstige productie dan in mei. Hun oordeel over de orderpositie verslechterde daarentegen iets. Over de voorraad gereed product is hun mening niet veranderd.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was in juni iets groter dan het aantal dat een afname zag. Toch beoordeelden de ondernemers hun orderontvangsten minder positief dan in mei. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) liep licht op, naar 117,1.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Groei bruto toegevoegde waarde industrie neemt weer toe

In het eerste kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 1,5 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2007. In het vierde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse industrie nog met 0,9 procent. In heel 2007 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 3,2 procent.
De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal van 2008 met 3,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2007 groeide de Nederlandse economie nog met 4,1 procent, de hoogste groei in meer dan zeven jaar. De delfstoffenwinning leverde evenals in het vierde kwartaal van 2007 in het eerste kwartaal van dit jaar een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Zowel in het binnenland als in het buitenland werd veel meer aardgas afgezet. Ook de bouwnijverheid groeide fors. De commerciële diensten lieten juist een minder hoge groei zien dan in voorgaande kwartalen. De vertraging deed zich vooral voor bij de uitzendbranche. In 2007 groeide de Nederlandse economie met 3,5 procent.
Terug naar standaardweergave

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl