Ingezonden persbericht

THEATERGROEP DE NIEUW AMSTERDAM (DNA) SEIZOEN 2008-2009

Amsterdam - Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA) voltooit in seizoen 2008-2009 de theaterserie Pax Islamica van Sabri Saad El Hamus en presenteert de jonge talentvolle theatermakers Sadettin Kirmiziyüz en Caspar Nieuwenhuis. DNA kreeg een positief advies van het NFPK en de Amsterdamse Kunstraad voor de nieuwe kunstenplanperiode 2009-2013.

"De commissie is verheugd dat DNA zich artistiek meer wil manifesteren (.) en heeft voldoende vertrouwen dat de groep in de komende periode een aanvulling zal vormen op het bestaande aanbod in de basisinfrastructuur en tevens een belangrijke bijdrage zal leveren aan de culturele diversiteit van het Nederlandse podiumkunstenlandschap." (NFPK)

"De keuze voor Sabri Saad El Hamus is een spannende. Verrassend vanwege zijn achtergrond, veelbelovend vanwege zijn staat van dienst als speler (.) Met zijn voorstellingencyclus gebaseerd op de vijf zuilen van de islam heeft hij zich bewezen als een interessante theatermaker." (Amsterdamse Kunstraad)

Pax Islamica
Met het vijfluik Pax Islamica wil acteur/theatermaker Sabri Saad El Hamus een bijdrage leveren aan een open discussie en meer begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Vrijelijk associërend op en spelend met de vijf zuilen van de islam maakt hij een serie voorstellingen met wisselende theatermakers. De serie is een zoektocht naar de bron van de islam en de huidige waarde ervan in de westerse wereld.
Voor zijn rol in deel II Mohammed en Omnya werd Sabri genomineerd voor de Louis d'Or 2007, dé toneelprijs voor beste acteur: 'Hij schakelt fenomenaal tussen de dader- en de slachtofferrol en laat zien wat virtuoos acteren is', aldus het juryrapport.

Wie bang is voor de islam;
Bedrijf de liefde met je vijand.

In de monoloog Zekket (deel III) zien we de humoristische, filosofische en opruiende gedachten van een Arabier in de war (september - oktober 2008).
In deel IV Sawm besluit een echtpaar elkaar een spiegel voor te houden, wat leidt tot een duel van harde woorden, scheld- en vrijpartijen en soms hilarische scènes. Over de Hel en Hemel van een gemengd huwelijk (november 2008 - januari 2009).
Het vijfde deel Hadj vormt het slotakkoord en is gebaseerd op de karakters en thema's van de roman De broers Karamazov van Dostojevski. Een louche vader van een Arabisch-islamitische familie in Nederland wil de gang naar Mekka maken voor het te laat is, om zijn zondige ziel schoon te kunnen wassen voor het te laat is. Maar hij heeft niet gerekend op de wraakzuchtige gevoelens van zijn vier zonen (maart - mei 2009).

Eerdere delen die Saad El Hamus ontwikkelende bij Productiehuis Frascati waren Zoeken naar Mohammed (2006), gebaseerd op de Shahada, de getuigenis dat Allah de enige God is en Mohammed zijn boodschapper en Mohammed en Omnya (2007), over de Salat, de plicht tot gebed.

De Nieuw Amsterdam presenteert verder in seizoen 2008-2009:
Avondland - Sadettin Kirmiziyüz
Net afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht heeft theatermaker/acteur Sadettin Kirmiziyüz een beloftevolle start gemaakt. Hij heeft o.a. de Henriëtte Hustinxprijs gewonnen, die 1x per 3 jaar aan een excellente afgestudeerde van de Toneelacademie Maastricht wordt uitgereikt. Bij De Nieuw Amsterdam maakte hij de voorstelling Avondland. Een fantasievolle roadstory, waarin Sadettin samen met zijn moeder het spoor volgt van de reis die zijn ouders vanuit Turkije naar Nederland hebben gemaakt.

Jeruzalem, Mon Amour - Caspar Nieuwenhuis
Caspar Nieuwenhuis is theatermaker/dramaturg. Hij regisseerde in 2005 de Oerol-hit Jetje en haar dansorkest, in 2007 de Balkan-opera Tsi Tsi Tsigane van het Djordji Ferari Orkestar en is vaste regisseur van het maandelijkse theaterjournalistieke programma De Brakke Zondag.
Zijn nieuwe voorstelling Jeruzalem, Mon Amour is een muziektheatervoorstelling in Film Noir-stijl over twee geliefden in Jeruzalem anno nu.
Pax Islamica III: ZEKKET
Gasthuis Frascati / De Nieuw Amsterdam

concept & spel Sabri Saad el Hamus
tekst Ko van den Bosch
regie Olivier Provily
kostuumontwerp AZIZ
lichtontwerp Gé Wegman

De pers over Zekket:

'De krachtige beeldende tekst van Ko van den Bosch kent vele lagen die onmerkbaar in elkaar overgaan, als inktvlekken op een vloeibad. (.)Ik heb misschien niet alles van toneelspeler Hamus gezien, maar zo ingetogen, zo stil lepelend in zijn innerlijk naar motieven, verhalen, raadsels, herinneringen heb ik hem nog nooit zien spelen. (...) Een belangrijke voorstelling!" (Loek Zonneveld - de Groene Amsterdammer)

"Ko van den Bosch schreef de tekst, confronterend soms, geestig en aangrijpend - en El Hamus beziende, vermoed je dat acteur en auteur nauw hebben samengewerkt. Een andere gelukkige ontmoeting is die met Olivier Provily die zich andermaal bewijst als regisseur van mooie sobere solovoorstellingen met de nodige impact." (Karin Veraart - de Volkskrant)

"De inzet van de theatermonoloog Zekket is eerder speels en fantasierijk dan beklemmend en politiek. (...) Een veelzeggend einde, zowel voor Heer Hamus de acteur als voor de dolende Arabier in Nederland." (Kester Freriks - NRC Handelsblad)

"Hamus speelt de mooie nachtmerrie-achtige tekst van Ko van den Bosch geconcentreerd en ingetogen." (Robbert van Heuven - De Pers)

"Regisseur Olivier Provily (de boeddhist) nagelde Saad El Hamus nagenoeg vast op dat witte stoeltje. De anders zo expressieve acteur is daardoor gedwongen zijn charme en intensiteit in die vierkante meter te leggen en dat is fascinerend om naar te kijken." (Simon van den Berg - Het Parool)

september 2008
wo 24 Zwolle Odeon De Spiegel Theaters
do 25 Arnhem Schouwburg
vr 26 Zaandam Zaantheater
za 27 Weesp City of Wesopa
di 30 Gouda Goudse Schouwburg

oktober 2008
wo 1 Woerden Het Klooster Theater
vr 3 Dordrecht Schouwburg Kunstmin
di 7 - za 11 Amsterdam Theater Frascati 2
di 14 Deventer Theater Bouwkunde
wo 15 Drachten De Lawei
do 16 Nijmegen LUX
za 18 Soest Idea
vr 24 Eindhoven Plaza Futura
za 25 Wadway Theaterkerk
di 28 & wo 29 Antwerpen Zuiderpershuis
do 30 Helmond Theater 't Speelhuis/Scala
Pax Islamica IV: SAWM
De Nieuw Amsterdam / Gasthuis Frascati

concept Sabri Saad El Hamus

tekst Mustafa Stitou

gemaakt en gespeeld door Sarah Moeremans en Sabri Saad El Hamus
eindregie Caspar Nieuwenhuis
choreografie Rina Bernabela
kostuumontwerp AZIZ
lichtontwerp Gé Wegman
Sawm is te zien in een Egyptische woestijntent

De pers over Sawm:

"De fantastisch grappige tekst van Mustafa Stitou speelt op fijnzinnige wijze Oosterse beschaving, zoals de 12e eeuwse dichter Omar Khayyam, en westerse beschaving zoals Kentucky Fried Chicken tegen elkaar uit. Sawm wordt gespeeld in een knusse tent in het bos bij West-Terschelling, ver weg van alle Oeroldrukte. Een perfecte plek voor dit poëtische liefdesverhaal." (de Volkskrant - 18 juni)

"Liefde, zo blijkt, overwint ieder cultureel verschil, al is het met moeite. Fraaie, poëtische zinnen en een actueel onderwerp." (Leeuwarder Courant - 16 juni)

"De teksten van Mustafa Stitou zijn speels, hilarisch, poëtisch, sprankelend en vervelen geen moment. Het spel van Sabri en Sarah levendig en authentiek. (.) De zoektocht van Sabri Saad el Hamus en zijn gezelschap De Nieuw Amsterdam naar de bron van de islam en de huidige waarde ervan in de westerse wereld levert opnieuw een prachtige voorstelling op, die het waard is door velen gezien te worden." (TheaterCentraal.nl)

Festivals
vr 13 - zo 22 juni Terschelling Oerol Festival
do 3 - zo 13 juli Amsterdam Over Het IJ Festival

Theaters
november 2008
wo 5 & do 6 Leiden LAKtheater
di 11 & wo 12 Breda Chassé Theater
di 18 & wo 19 Groningen Stadsschouwburg t.o.t

december 2008
vr 5 & za 6 Alkmaar Theater de Vest
ma 15 - do 18 Amsterdam Theater Frascati 1
ma 22 & di 23 Veenendaal Theater de Lampegiet
zo 28 - di 30 Rotterdam Schouwburg

januari 2009
wo 7 & do 8 Antwerpen Zuiderpershuis
vr 23 & za 24 Den Haag Theater a/h Spui

Pax Islamica V: HADJ
De Nieuw Amsterdam

concept Sabri Saad El Hamus
tekst Lisa de Rooy
gebaseerd op De broers Karamazov van Dostojevski
regie Sarah Moeremans
spel Sabri Saad el Hamus, Yahya Gaier, Marije Idema, Louis van der
Waal e.a.

maart 2009
di 3 - za 7 Amsterdam Theater Frascati I (première vrijdag 6 maart)
di 10 - za 14 Amsterdam Theater Frascati I
vr 20 Den Haag Theater a/h Spui (grote zaal)
di 24 & wo 25 Antwerpen Zuiderpershuis

april 2009
vr 3 Nieuwegein De Kom
za 4 Purmerend Theater De Verbeelding
di 7 Zoetermeer Stadstheater
wo 8 Tilburg Schouwburg
di 14 Groningen Stadsschouwburg / Kruithuis
wo 15 & do 16 Haarlem Toneelschuur kleine zaal
vr 24 Amersfoort Theater De Lieve Vrouwe
za 25 Amsterdam De Meervaart
di 28 Rotterdam Schouwburg

mei 2009
vr 1 & za 2 Utrecht Stadsschouwburg
wo 6 Hoorn Schouwburg Het Park
ma 11 & di 12 Den Bosch Koningstheater