Provincie Zuid-Holland
Zuid-Holland: RUIM ¤ 5,8 MILJOEN VOOR HERSTRUCTURERING BEDRIJVENTERREINEN
Provincie zet in op ruimtewinst en kwaliteit

Gedeputeerde Staten hebben deze week ¤ 5,8 miljoen ter beschikking gesteld voor de herstructurering van bedrijventerreinen. Voor het eerst heeft de provincie daarbij gebruik gemaakt van de ruimtetoets en kwaliteitstoets. Deze toetsen geven inzicht in zowel het ambitieniveau op het gebied van ruimtewinst en kwaliteit voor het betreffende project als de haalbaarheid daarvan. "Ik ben verheugd dat de gemeenten erin zijn geslaagd om bij de herstructureringsprojecten ruimtewinst en kwaliteit volop aandacht te geven. Met de tweede tender halen we zelfs meer dan 10% ruimtewinst. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstellingen op het gebied van intensief en meervoudig ruimtegebruik en kwaliteit", licht Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Economische Zaken, toe.

De provincie verleent de subsidies in het kader van de Uitvoeringssubsidie Herstructurering Bedrijventerreinen (UHB). Door de UHB-subsidiering kunnen zeven projecten in uitvoering worden genomen en wordt circa 120 hectare verouderd bedrijventerrein geherstructureerd. Samen met de tender van 2007 en de eerste tender van 2008 is ruim 400 ha van de beoogde 750 ha uit het coalitieakkoord geborgd.

Zeven herstructureringsprojecten
In het project Oude Rijnzone krijgt de gemeente Bodegraven ¤ 1.300..000 voor de herstucturering van het bedrijventerrein Broekvelden. Eenzelfde bedrag ontvangt de gemeente Rotterdam voor de herprofilering van de voormalige scheepswerf RDM Oost, die bijdraagt aan de ontwikkeling van de Stadshavens. Verderop in Rotterdam wordt voor de uitvoering van het masterplan van het binnenstedelijke bedrijventerrein Hordijk een bijdrage toegekend van ¤ 327.883,-. De herstructurering van het havengebied op bedrijvenpaark Plaspoelpolder (de Landtong) in Rijswijk kan rekenen op een bijdrage van ¤ 1.300.000,-. De natte bedrijventerreinen Oosteind in Papendrechtt en Molenplaat (het Plaatje) in Sliedrecht krijgen respectievelijk
¤ 250.000,- en ¤ 460.011 voor de uitvoering van hun herstrutructureringsprojecten. Het project Boskoop-Oost verbetert de toegankelijkheid en daarmee de gebruiksmogelijkheden van het agrocomplex Greenport Boskoop. De gemeente Boskoop ontvangt ¤ 914.403,-.
Ook geld voor planvorming
Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten ¤ 250.000,- aan Planvormingsubbsidie ter beschikking gesteld aan 12 projecten. Planvormingsubsidie wordt verstrekt ter bevordering van de planvorming voor de herstructurering of ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Start 1e subsidietranche 2009
Van 1 juli tot en met 30 september 2008 kan wederom subsidie worden aangevraagd ter bevordering van de planvorming voor de herstructurering of ontwikkeling van bedrijventerreinen. Voor deze 1e tranche 2009 is ¤ 500.0000,00 beschikbaar.

Subsidieaanvragen in het kader van de UHB kunnen eveneens van 1 juli tot en met 30 september 2008 bij de provincie worden ingediend. Voor de 1e tranche 2009 is ¤ 5.750.000,00 beschikbaar.
Meer informatie kunt u vinden op onze website, thema economie en werk, ruimte voor economie, subsidie bedrijventerreinen.

Bijlage beschrijving projecten

RDM-Oost in Rotterdam
Het project RDM-Oost, gelegen naast de woonwijk Heijplaat, behelst de herprofilering van de voormalige scheepswerf RDM en de machinehal. Het terrein wordt geschikt gemaakt voor de huisvesting van onderwijs en innovatieve bedrijvigheid. De buitenruimte wordt opnieuw ingericht en er komt een waterbussteiger. In de Heysehaven komen voorzieningen voor binnenvaartschepen.

Bedrijventerrein Broekvelden in Bodegraven
Het veelomvattende project Broekvelden in de Oude Rijnzone omvat onder andere de aanleg van een zuidelijke ontsluitingsweg langs de A12 / N11 en het creëren van schuifruimte voor de herstructurering. Door herverkaveling wordt circa 2 hectare ruimtewinst geboekt. Op een deel van het bedrijventerrein is intensiever ruimtegebruik mogelijk gemaakt door verruiming van de toegestane bouwhoogte.

Havengebied (de Landtong) Plaspoelpolder in Rijswijk
Het project Havengebied Plaspoelpolder houdt de herstructurering van de Landtong op het bedrijvenpark Plaspoelpolder in. Door meervoudig grondgebruik wordt een aanzienlijke intensivering / ruimtewinst gegenereerd ten opzichte van het huidige grondgebruik.

Bedrijventerrein Hordijk in Rotterdam
Binnen de totale ontwikkeling van het plan Hordijk vallen onder andere het aanpassen / creëren van twee ontsluitingswegen en het creëren van extra uitgeefbare gronden door inbreiding van te verwerven gronden en het uitgeven van restgebieden.

Bedrijventerrein Oosteind in Papendrecht
Het project Oosteind in Papendrecht behelst de aanleg van een nieuwe oostelijk wegontsluiting ter ondersteuning van de lopende herstructurering van dit natte bedrijventerrein nabij de N3.

Bedrijventerrein Molenplaat ('t Plaatje) in Sliedrecht
Het betreft het Shipping Valley-project 't Plaatje als onderdeel van het industrieterrein Molenplaat in Sliedrecht. Het project is gericht op de gehele herinrichting van het gebied ten behoeve van binnenvaartgerelateerde bedrijvigheid.

Boskoop-Oost
Met de verdere realisatie van de Rondweg Oost kan de herstructurering van het agrocomplex verder worden opgepakt. Door de verbeterde regionale bereikbaarheid kunnen de bestaande bedrijven verder uitgroeien tot volwaardige handelsbedrijven. Ook het voormalige veilingterrein krijgt nieuwe gebruiksmogelijkheden.

Meer informatie over bedrijventerreinen en contactpersonen bij de gemeenten kunt u vinden op http://pzh.eyelocus.com

Noot voor de pers:
Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22