Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Wilders en Verdonk in het Glaspaleis tijdens 'Politiek in Prent 2007'

Van donderdag 10 juli t/m zondag 10 augustus 2008 staat de tentoonstellingsruimte van het Glaspaleis in het teken van politieke satire, tijdens de tentoonstelling 'Politiek in Prent 2007'. Een overzicht van de beste en meest opvallende politieke spotprenten van het jaar 2007, waarin onderwerpen als Verdonk en Wilders, de klimaatverandering, Irak en Afghanistan, de politieke crisis in België, de dopingaffaires rond de Tour de France en Maxima's uitspraak over de Nederlandse identiteit domineren.

'Politiek in Prent' maakt dit jaar voor de 16e keer een ronde door Nederland. De tentoonstelling, die in januari 2008 in Rotterdam zijn tournee is begonnen, laat werk zien van mededingers naar de prijs voor de beste politieke spotprent van het afgelopen jaar: de Inktspotprijs 2007. Na Den Haag, Amsterdam en Arnhem is deze tentoonstelling nu voor het eerst ook in Heerlen te zien. Winnaar van de Inktspotprijs 2007 is tekenaar TRIK. De uit Limburg afkomstige Paul Kusters heeft de Junior Inktspotprijs in de wacht weten te slepen. In totaal nemen 28 tekenaars, ieder met zes prenten, deel aan de tentoonstelling, waaronder de gasttekenaars Yvonne Kroese en Reinoud van Hasselt (collectief WorstKeesScenario). Bij de tentoonstelling is een speciale catalogus verkrijgbaar, met daarin alle geëxposeerde werken.

De tentoonstelling Politiek in Prent is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Pers & Prent en de kunstcommissie van Perscentrum Nieuwspoort. Pers & Prent, opgericht in 1980, heeft als doel het verzamelen van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire, daarnaast het exposeren van het beeldmateriaal en ten slotte het informeren en publiceren hierover. Dit genre van de tekenkunst was tot dan toe onderbelicht zowel van de zijde van de kunsthistorie als van de musea. Politiek in Prent is voor het eerst georganiseerd in 1992 en groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie, aanvankelijk gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer, sinds 2002 in Perscentrum Nieuwspoort.

De tentoonstelling Politiek en Prent 2007 is van 10 juli t/m 10 augustus 2008 te zien in het Glaspaleis, niveau +1. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Openingstijden: ma-za: 9-23 u, zo: 11-17 u.

Glaspaleis Heerlen I Bongerd 18 I Postbus 1 I 6400 AA Heerlen www.glaspaleis.nl

////////////////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz / j.schmeitz@heerlen.nl / 045-5772203 Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl / 045-5772203


---- --