Gemeente Delft Mime-Version: 1.0

Wat kiezen we? voor Delftse Hout

Wat maakt de Delftse Hout een aantrekkelijk recreatie- en verblijfsgebied in 2020?

De gemeente Delft stelde deze vraag het afgelopen jaar aan meer dan 2000 Delftenaren. Aanleiding is de toegenomen druk op de Delftse Hout en de kansen die sport- en recreatietrends bieden. De kansen en mogelijkheden zijn gebundeld in een concept Gebiedsvisie Delftse Hout . De periode van ter inzage legging en inspraak duurt van 1 tot en met 14 juli 2008. De gemeente wil in deze periode haar bewoners de kans geven zich uit te spreken over de gewenste ontwikkelingsrichting van de Delftse Hout. De informatieavond is op 10 juli van 19.00 tot 21.00 uur in natuur- en milieucentrum De Papaver. De uiteindelijke toekomstvisie dient als onderlegger voor het bestemmingsplan Delft Oost.

De uiteindelijke visie is te gebruiken als een kader voor de inrichting, het gebruik en het beheer van de Delftse Hout. De concept gebiedsvisie heeft, voor de langere termijn, de volgende hoofduitgangspunten:


1. Voor de gebruiksmogelijkheden:

De Delftse Hout aankleden als een stadspark. Afgesloten (geprivatiseerde) terreinen worden verminderd en voorzieningen worden per doelgroep op een logische wijze samengebracht in het gebied. Ook wordt de water­kwaliteit (en in mindere mate -kwantiteit) verbeterd om de recreatieve doeleinden beter te dienen;


2. Voor de inrichting:

Het moet voor bezoekers duidelijk zijn wat waar te vinden is in de Delftse Hout . Een ruimtelijk raamwerk moet dit zichtbaar maken. Ook wordt het gebied tussen de A13 en de A12 onder de loep genomen. De locatie van de A13 zal de grens tussen de dichtbevolkte bebouwde stad en de Delftse Hout blijven markeren;


3. Voor de bereikbaarheid:

Er zullen meerdere (duidelijk aangegeven en kwalitatief goede) verbindingen tussen de omliggende steden en de Delftse Hout komen. Er komen voor het langzame verkeer betere routes. Het autoverkeer wordt onsloten via hoofdinfrastructuur, waarbij de parkeeropzet heroverwogen wordt.

Er moet nog prioritering plaatsvinden op basis van deze uitgangspunten. De uiteindelijke gebiedsvisie mondt uit in een strategisch ontwikkelingsprogramma voor de komende jaren. Hierin wordt ook een planning opgenomen. De gemeente wil binnen twee jaren de onderhoudswerkzaamheden (nieuwe toiletten, picknicktafels, vuilnisbakken en informatieborden en de herinrichting van de Korftlaan) hebben afgerond. Uit gebruikersonderzoeken blijkt dat er, op hoofdlijnen, behoefte is aan meer goede sanitaire voorzieningen, meer veiligheid, betere toegangswegen, meer ruimte voor sport en spel en een betere informatievoorziening over de activiteiten in het gebied.

Bewoners hebben het afgelopen jaar kunnen meedenken tijdens de totstandkoming van de gebiedsvisie. Ongeveer 1500 mensen gaven hun mening via het Delft Internet Panel (www.gemeentedelft.info/dip). Daarnaast deden bijna 800 Delftenaren mee aan een grootschalig gebruikersonderzoek, en hebben de betrokken verenigingen en ondernemers via het platform Delftse Hout een bijdrage geleverd. Ook is op diverse wijkmarkten in Delft om input gevraagd.

De huidige gebiedsvisie is vastgesteld in 1993.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft