Gemeente Rotterdam


---


9 juli 2008

Gemeente en rijk sluiten samenwerkingsovereenkomst herontwikkeling plangebied Noordsingel

De gemeente Rotterdam en het rijk ondertekenen donderdag 10 juli a.s. een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van de Penitentiaire Inrichting (PI) Noordsingel en omgeving. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend door wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening), minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en staatssecretaris De Jager (Financiën). In de samenwerkingsovereenkomst zijn de afspraken vastgelegd die nodig zijn voor een hoogwaardige herontwikkeling van het gebied.

Het rijk en de gemeente willen het complex verkopen aan een marktpartij, die de herontwikkeling voor eigen rekening en risico op zich neemt. De betrokken partijen onderzoeken dit jaar de voorwaarden waaronder de verkoop van het complex plaats kan vinden. Deze voorwaarden en kwaliteitseisen worden opgenomen in een bidbook. De kwaliteitseisen vloeien voort uit de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met de monumentale waarde van het complex, maar worden ook gesteld vanwege de ambitie om een vliegwieleffect te realiseren voor de ontwikkeling van de omliggende wijk tot prachtwijk. Het complex wordt gegund aan de hoogste bieder. In de overeenkomst is opgenomen dat de gemeente tot een maand na vaststelling van het bidbook de mogelijkheid heeft om het rijkscomplex te kopen tegen marktwaarde.

Parel voor de stad

Het rijkscomplex is vanwege de monumentale uitstraling een uniek gebouwencomplex in het Oude Noorden. Het voormalige gerechtsgebouw aan de Noordsingel is het gezicht en vormt samen met het voormalige Notarieel Archief een mooi ensemble. De cultuurhistorische waarde levert een kwaliteit als drager voor nieuwe ontwikkelingen. De historische gebouwen geven het gebied een sterke identiteit en oefenen een grote aantrekkingskracht uit op bedrijven en bewoners. Met name de stervormige structuur van de PI in het binnengebied en het voormalige gerechtsgebouw aan de Noordsingel zijn belangrijke beeldbepalende onderdelen. Aanpassingen aan monumentale delen van het complex zijn mogelijk. Het gaat niet om conserveren maar om het volledig gebruiken van de potenties die de monumentale waarde in zich heeft om dit gebouwencomplex om te zetten in een nieuwe toekomstwaarde.

Vervangende locatie

Als vervangende locatie voor de PI Noordsingel is de Noorderbocht aangewezen. Het rijk bereidt het proces voor de nieuwbouw van een PI aan de Noorderbocht voor. Het voorontwerp bestemmingsplan voor de Noorderbocht is op 1 juli 2008 vrijgegeven voor vooroverleg. Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam