Raad van State


donderdag 10 juli 2008
11.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan Nuon Power Projects B.V. voor een nieuwe Multi-Fuel elektriciteitscentrale op industrieterrein Eemshaven in Eemsmond. Het industrieterrein ligt dichtbij de uitmonding van de rivier de Eems in de Waddenzee. De centrale bestaat uit een vergassingsbedrijf en een elektriciteitsbedrijf. In het eerste deel worden onder meer steenkool en biomassa vergast. Het tweede betreft een stoom- en gascentrale. Onder meer Greenpeace Nederland, de Stichting Natuur en Milieu en Milieufederatie Groningen zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van de natuur in het gebied en vinden dat het onderzoek naar de gevolgen voor het milieu ernstige tekortkomingen bevat. De uitstoot van onder meer dioxines, metalen en fluoride vinden zij te hoog. De zitting gaat ook over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Nuon voor het ontrekken van koelwater en het lozen van afvalwater op het oppervlaktewater van de Wilhelminahaven en de Eems. Greenpeace komt eveneens tegen die vergunning in beroep. De stichting vindt dat de gevolgen van de lozingen voor het milieu onvoldoende zijn onderzocht. (zaaknummers 200706095/1 en 200706675/1)

11.00 uur

Zitting over het verkeersbesluit van het college van burgemeester en wethouders van Haarlem waarbij op elk wegvlak van de Gedempte Oude Gracht en Verwulft eenrichtingsverkeer is ingesteld. Onder meer de Stichting Eye Opener in Haarlem is het niet eens met het besluit en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Haarlem ongegrond verklaard. De Stichting verzoekt de Raad van State deze uitspraak te schorsen. (zaaknummer 200804202/2) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Centrum" van de gemeente Venray. Meerdere inwoners van Venray zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer dat het bestemmingsplan leidt tot concentratie van de horeca op de pleinen in het centrum en dat dit ten koste gaat van horecagelegenheden op andere locaties in de gemeente. (zaaknummer 200708279/1)

13.30 uur

Zitting over het in rekening brengen van 50 facturen aan een exportslachterij in Epe door de minister van LNV. Het gaat om facturen in verband met controles en keuringen van slachtvee door de minister. De slachterij is het niet eens met de facturen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt de facturen hoog en stelt dat de minister te veel personeel bij de werkzaamheden heeft ingezet. Verder heeft de minister volgens de slachterij de kosten van pauzes van het personeel ten onrechte aan hem doorberekend. Een eerder beroep is door de rechtbank in Zutphen ongegrond verklaard. (zaaknummer 200707813/1)

15.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Buitengebied Onderbanken" van de gemeente Onderbanken. Het plan heeft onder meer betrekking op een deel van de Schinveldse bossen (het bos In de Roet) waarboven AWACS-vliegtuigen vliegen, van en naar de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Onder meer de minister van VROM en de staatssecretaris van Defensie komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat in het bestemmingsplan ten onrechte geen rekening is gehouden met de vliegtuigen en dat ten onrechte niet mogelijk is gemaakt dat een deel van de bomen in het bos ten behoeve van de vluchten kunnen worden gekapt. Deze zitting is een voortzetting van een eerdere rechtszitting die op 3 april 2008 plaatsvond. De tweede zitting vindt plaats naar aanleiding van een stuk dat de minister op de eerdere zitting indiende. Het betreft een kaart met daarop de zogenoemde 'vliegfunnel' voor het aanvliegen van de AWACS-vliegtuigen. Alleen deze kaart zal vandaag op zitting worden besproken. De Raad van State vernietigde eerder het Nimby-besluit van de minister van VROM, dat de kap van 20 hectare bomen in het gebied mogelijk maakte. Deze uitspraak van 18 juli 2007 is onder zaaknummer 200603057/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200702817/1)