Gemeente Veenendaal



B&W komen met voorstel voor Parkeerfonds

VEENENDAAL - Uitgangspunt voor bouwplannen in de gemeente Veenendaal is dat het parkeren op eigen terrein moet worden opgelost. Niet altijd is dat mogelijk. Op dit moment worden bouwplannen daarom afgewezen, zonder dat het voor de initiatiefnemer mogelijk is om het aantal vereiste parkeerplaatsen af te kopen. Om bouwplannen toch mogelijk te maken, gaat het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad voorstellen om een Reserve Parkeerfonds in te stellen.

Iemand die niet in staat is om op eigen terrein te voorzien in (voldoende) parkeergelegenheid, stort geld in de reserve en koopt daarmee de verplichting af. Door de reserve krijgt de gemeente de beschikking over financiële middelen om vervangende parkeergelegenheid te creëren zonder dat dit voor de gemeente tot extra kosten leidt.

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om in het kader van het Parkeerfonds verschillende stortingstarieven te hanteren. Als een burger minder parkeerplaatsen op eigen terrein realiseert dan verplicht en gebruikmaakt van restcapaciteit langs de openbare weg, dan is het voorstel dat hij 10.000 euro stort als de bouw binnen de centrumring plaatsvindt en 5.000 euro als dit buiten de centrumring gebeurt. Realiseert een burger minder parkeerplaatsen dan verplicht én is er onvoldoende restcapaciteit langs de openbare weg beschikbaar, dan is het voorstel dat hij 30.000 euro stort als de bouw binnen de centrumring plaatsvindt en 10.000 euro als de bouw buiten de centrumring plaatsvindt.