Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: energielabel dupeert tienduizenden consumenten

Eigenaren en kopers van appartementen krijgen onjuist energielabel. Oproep aan minister om label op te schorten.

Tienduizenden eigenaren en kopers van appartementen worden gedupeerd door een onjuist energielabel. Vereniging Eigen Huis roept minister Vogelaar van VROM daarom op om direct te stoppen met het verstrekken van alle energielabels.

Hoekappartementen die door hun ligging meer energie gebruiken dan tussenappartementen krijgen door een fout in de berekeningsmethodiek ten onrechte een beter energielabel toegekend. Dat is onbegrijpelijk en nadelig voor eigenaren van tussenappartmenten en geeft kopers van hoekappartementen verkeerde informatie over het energieverbruik. Dit terwijl het label juist is ingevoerd om betrouwbare informatie over de energiezuinigheid van woningen te geven.

Vereniging Eigen Huis heeft sterke aanwijzingen dat hetzelfde probleem zich ook voordoet bij rijtjeswoningen, waarbij hoekwoningen een beter label krijgen dan tussenwoningen, hoewel hoekwoningen bij eenzelfde energieprestatie (isolatiekwaliteit) aantoonbaar meer energie gebruiken dan tussenwoningen.

De verkeerde labeltoekenning wordt veroorzaakt door een correctiefactor in de berekeningsmethodiek voor vrijstaande woningen. Deze correctiefactor is doorgetrokken naar andere woningtypen en zorgt daar voor onjuiste labels. In een uitzending van NOVA op woensdag 9 juli tonen Vereniging Eigen Huis en de bewoners van een appartementencomplex in Almere aan dat hun energielabels door de correctiefactor niet deugen. Woningen aan de buitenzijde van het gebouw, zoals hoek- en dakappartementen, krijgen ondanks een hoger energieverbruik toch een beter energielabel dan energiezuinige appartementen aan de binnenzijde van het gebouw. Voor de eigenaren en voor kopers is dit verschil onbegrijpelijk.

Het energielabel is sinds 1 januari van dit jaar verplicht bij verkoop van woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Het label is bedoeld om de koper objectieve informatie te geven over het energieverbruik van zijn nieuwe huis. Bij verkeerde labels worden zowel de huidige als de nieuwe eigenaar gedupeerd. De koper van een appartement met een goed energielabel merkt dat zijn nieuwe woning toch meer energie verbruikt dan appartementen met een slechter label in hetzelfde gebouw. En de eigenaar van een energiezuinig binnenappartement moet bij verkoop op onjuiste gronden concurreren met een hoekappartement dat onterecht een beter label heeft gekregen.

Het probleem met energielabels beperkt zich niet tot de koopsector. Onlangs heeft minister Vogelaar met woningcorporaties afgesproken dat het energielabel een bepalende factor zal zijn bij het vaststellen van de maximale huurprijs. Nieuwe huurders worden door een onjuist energielabel gedupeerd als een hogere huur niet wordt gecompenseerd door lagere energielasten, zoals de bedoeling is.

Vereniging Eigen Huis roept minster Vogelaar per brief op om direct te stoppen met het verstrekken van energielabels. Eerst moet de berekeningsmethodiek zodanig worden verbeterd dat het de juiste labels oplevert voor alle woningtypen. Vervolgens moeten eigenaren die gedupeerd zijn door de toewijzing van een verkeerd label een nieuw en juist energielabel ontvangen. Pas dan kan een verbeterd energielabel opnieuw worden ingevoerd.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Amersfoort, 9 juli 2008