Gemeente Den Haag

Hagenaars geven WMO-voorzieningen ruime voldoende

Een ruime meerderheid van de Hagenaars is tevreden over de diensten en de ondersteuning die mensen helpt zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Uit de WMO Monitor 2007 blijkt verder dat de gemeente Den Haag in vergelijking met andere steden veel activiteiten heeft opgezet om het sociale klimaat en de veiligheid in de stad te bevorderen.

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn gemeenten verplicht om jaarlijks te rapporteren in hoeverre de gestelde doelen zijn gehaald. Uit de eerste rapportage van de gemeente Den Haag komt naar voren dat Haagse cliënten gemiddeld een 7,9 geven voor de hulp bij het huishouden, iets hoger dan het landelijk gemiddelde. De toegang tot de maatschappelijke ondersteuning blijkt ten opzichte van de voorgaande jaren verbeterd.

Eén van de hoofddoelen van de Wmo is dat burgers zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. In Den Haag woont bijna 90% van de 75-plussers nog zelfstandig. Landelijk is dat 86%. Van de mensen met een beperking in Den Haag geeft 91% aan zelfstandig te kunnen blijven wonen dankzij de geleverde ondersteuning van de gemeente.

Uitgaven
Den Haag gaf vorig jaar 355 per inwoner uit aan Wmo-gerelateerde zaken. Dat is 30 meer dan het gemiddelde van de gemeenten die aan het landelijk vergelijkende onderzoek hebben meegedaan. Voor vervoersvoorzieningen zoals rolstoelen liggen de uitgaven in Den Haag op het landelijk gemiddelde.

Verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen: Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning was 2007 een spannend jaar voor de gemeente. Er is veel bereikt maar er is ook nog veel te doen. De cijfers uit de eerste monitor zijn in elk geval een mooie opsteker.