SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

Commissie Diversiteit vraagt aandacht voor hoge werkbaarheidsproblemen bij werknemers met handicap

De commissie Diversiteit bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) is bezorgd over de werkbaarheid bij personen met een handicap of ernstige gezondheidsproblemen. Uit een analyse van STV-Innovatie & Arbeid blijkt dat hun welzijn op het werk beduidend lager is dan dat van anderen. Slechts 19% van de werknemers die erge hinder ondervinden van een handicap of ziekte heeft werkbaar werk. Bij de groep met beperkte hinder is dit 36% tegenover 58% bij de werknemers die geen hinder ondervinden. Terecht gebeuren er inspanningen om de participatie van personen met een handicap op de arbeidsmarkt te verhogen. Maar daarnaast moet er aandacht gaan naar de kwaliteit van het werk, aldus de commissie.

Een werkbare job motiveert, biedt voldoende leermogelijkheden, laat toe werk en privé te combineren en leidt tot niet teveel stress. Personen met erge hinder door een handicap of ziekte hebben op elk van deze vier factoren meer dan dubbel zo vaak een probleem. Liefst 64% van hen lijden onder werkstress.

Werkbaar werk voor werknemers met erge hinder en werknemers zonder hinder van een handicap

De commissie Diversiteit vraagt aandacht voor de kwetsbare positie van werknemers met een arbeidshandicap. Mensen met functiebeperkingen aan het werk krijgen en houden, betekent aandacht besteden aan hun arbeidsomstandigheden, taakinvulling, takenpakket, arbeidsorganisatie en arbeidsbelasting. Verder moet er aandacht gaan naar een doelmatige coaching, redelijke aanpassingen en voldoende leermogelijkheden.

Vlaanderen kent nog onvoldoende maatregelen gericht op de ondersteuning van werkende personen met een arbeidshandicap in het reguliere circuit. Er is nood aan een structurele aanpak. De commissie Diversiteit denkt ondermeer aan disability managers en een aangepast aanbod van loopbaanbegeleiding. De commissie vraagt ook om naast de monitoring van de Vlaamse tewerkstellingsmaatregelen voor kansengroepen na te gaan wat de impact is van loonkostsubsidies. Wie wordt ermee bereikt, voor welke jobs en wat is de impact op de werksituatie?

Het advies van de commissie Diversiteit en de analyse van STV vindt u op onze website www.serv.be.

Sociaal Economische Raad Vlaanderen