Ingezonden persbericht


Premier Balkenende opent nieuw Econcern zonnepark in Sevilla

Nederlandse minister-president benadrukt het belang van buitenlandse investeringen in de Spaanse zonne-energiesector.

Sevilla, 10 juli 2008 - Minister-president Balkenende en Manuel Chaves González, president van Andalusië, openen vandaag officieel Econcern's nieuwe zonnepark in Aznalcóllar, Zuid-Spanje. Het zonnepark van duurzaam energiebedrijf Econcern heeft een capaciteit van 2 MW en maakt onderdeel uit van een zonnepark van in totaal 17 MW. Het totale zonnepark is in eigendom van verschillende bedrijven, het deel van Econcern voorziet 750 huishoudens van duurzame energie.

Het zonnepark is gebouwd op land dat tien jaar geleden werd vervuild na het doorbreken van de Boliden Aprisa dam. Duurzame projecten, zoals Econcern's zonnepark, hebben voor de benodigde investeringen in de regio gezorgd. Het vervuilde land werd getransformeerd tot een gebied dat nu bekend staat om de productie van duurzame energie.

Econcern's investering van in totaal 12 miljoen euro is gefinancierd door de Rabobank. De productie van zonne-energie, belangrijk voor Spanje om haar duurzame energiedoelstellingen te behalen, wordt ook steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders. Econcern speelt een voorname rol als het gaat om de toekomst van zonne-energie door een bijdrage te leveren aan de hele distributieketen op het gebied van zonne-energie, zowel in Spanje als daarbuiten.

Econcern heeft fors geïnvesteerd in de eerste fabriek ter wereld die zich richt op de productie van vrijwel puur silicium, het kerncomponent van de fotovoltage technologie. De afgelopen jaren was een tekort aan silicium een van de belangrijkste problemen voor de producenten van zonne-energie. De zonnepanelen die zijn gebruikt voor het park in Aznalcóllar zijn geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Ubbink Solar, dat deels in eigendom is van Econcern.

Ad van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Econcern: "Het zonnepark in Aznalcóllar heeft investeringen en schone energie naar de regio gebracht. Het potentieel voor zonne-energie in Spanje is enorm; bij Econcern zijn we vastbesloten om dit potentieel aan te boren met het bouwen van zonneparken, ontwikkeling van nieuwe technologieën en het zeker stellen van de beschikbaarheid van sleutelcomponenten zoals hoogwaardig silicium. Deze investeringen dragen bij aan het vervullen van onze missie: een duurzame energievoorziening voor iedereen."

Feiten en cijfers Econcern's zonnepark in Aznalcóllar.


. Capaciteit: 2MW

. Jaarlijkse elektriciteitsproductie: 3.000.000 kWh
. Aantal huishoudens voorzien van stroom: 750
. Jaarlijkse CO2-emissiereductie: 1.800 ton
. Oppervlakte zonnepark: zes hectaren

. Technologie: Ubbink Solar Modules

. Aansluiting aan elektriciteitsnet: juli, 2008

Econcern (www.econcern.com)
Econcern's missie is 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern bestaat uit werkmaatschappijen Ecofys, Ecostream, Evelop en Ecoventures. Gezamenlijk realiseren zij unieke projecten, innovatieve producten en diensten voor een duurzame energievoorziening. Econcern, wereldwijd actief met ruim 1000 professionals in 20 landen, staat op plaats 234 in Business Weeks lijst van snelst groeiende bedrijven in Europa. Econcern is winnaar van de European Business of the Year Award 2008. Ad van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur, won de Ernst & Young Entrepeneur of the Year Award in Nederland in 2007.