Provincie Zuid-Holland

Ruim baan voor de bus in Zuid-Holland

¤ 6 miljoen voor verbeteren doorstroming bus

De provincie stelt door middel van een subsidieregeling ¤ 6 miljoen beschikbaar voor drie jaar zodat andere wegbeheerders de nodige maatregelen kunnen treffen om het vervoer per bus betrouwbaarder te maken. Zo'n 75% van de knelpunten in de doorstroming voor de bus liggen op wegen van andere beheerders dan de provincie, namelijk gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat. "We hebben de ambitie om in deze collegeperiode een kwaliteitssprong te maken in het openbaar vervoer", aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Verkeer en Vervoer. "Als opdrachtgever voor het openbaar vervoer heeft de provincie alle belang bij verbeteringen in de infrastructuur om zo de bus beter te laten doorstromen."

Om de kwaliteit van het openbaar vervoer in de provincie te verbeteren en daarmee een hoger aandeel van openbaar vervoer in de totale mobiliteit te realiseren, is een goede doorstroming van de bus op de weg belangrijk. Hierdoor verbetert de betrouwbaarheid van de bus, waardoor de bus een goed alternatief wordt voor de auto. Op haar eigen wegen kan de provincie zelf maatregelen nemen, maar op gemeentelijke en Rijkswegen is de provincie afhankelijk van de medewerking van andere wegbeheerders. Om hen te stimuleren de nodige maatregelen te nemen, stelt de provincie geld beschikbaar.

Wegbeheerders kunnen subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld de aanleg van een busbaan of busstrook, of het plaatsen van installaties, waardoor de bus groen krijgt bij een verkeerslicht wanneer die aan komt rijden. Maar ook het aanleggen van een bussluis of het aanpassen van een parkeersituatie, zodat de bus geen hinder ondervindt van geparkeerde auto's, kunnen met dit geld deels worden gefinancieerd.

Vanuit deze subsidieregeling wil de provincie ook een bijdrage leveren aan de maatregelen die samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn aangewezen als oplossingen op korte termijn voor knelpunten in Zuid-Holland. Oplossingen worden daar vooral gezocht in een betere afstelling van verkeerslichten en het gebruik van de vluchtstrook voor de bus op Rijkswegen. Het ministerie betaalt 50% van deze kosten.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22