Politie Amsterdam-Amstelland



Persverklaring inzake dodelijke schietincident / Amstelveen (10/07/08)

Dames en heren, Goedemorgen.

Met grote droefenis hebben we vannacht kennis moeten nemen van het feit, dat onze collega hoofdagente Gabriëlle Cevat tijdens de uitoefening van haar functie is neergeschoten en om het leven is gekomen. Gabriëlle is 28 jaar geworden. Het is een bericht dat mij en alle collegaâs van mijn korps diep heeft geschokt.

In de eerste plaats betuig ik hierbij mijn medeleven aan de nabestaanden van Gabriëlle onder wie haar partner, die ook in ons korps werkzaam is.

We zijn er vannacht op zeer brute wijze mee geconfronteerd, dat de keerzijde van een mooi vak keihard kan zijn. De uitoefening van het politiewerk brengt risicoâs met zich mee en in dit geval heeft dat geleid tot een noodlottig einde van het leven van Gabriëlle. Ik wil dan ook graag een moment stilte voor haar in acht nemen. Dames en heren, het voortvarend ingezette onderzoek in deze tragische zaak heeft er vannacht toe geleid dat we de vermoedelijke dader hebben kunnen aanhouden.

Dat is een pleister op de wond, maar het verzacht het leed nauwelijks. Voor de feiten van het onderzoek geef ik nu het woord aan mijn collega commissaris Leen Schaap, districtschef van Zuid, waaronder Amstelveen ressorteert.

In zijn district heeft dit noodlottige incident plaatsgevonden.


----------------- Dames en heren, Ook ik betuig mijn deelneming aan de nabestaanden van Gabriëlle.

Zij was gisteravond rond elf uur in haar prive-auto onderweg naar haar werk toen zij een auto slingerend over de weg zag rijden. Wij weten dat om dat zij dit via haar mobiele telefoon meldde aan haar wijkteam. Als rechtgeaarde politievrouw heeft zij naar alle waarschijnlijkheid besloten om de bestuurder op zijn rijgedrag aan te spreken.

De auto van de verdachte is tot stilstand gekomen in de Piet de Winterlaan in Amstelveen.

Uit getuigenverklaringen blijkt dat toen Gabriëlle die bestuurder wilde aanspreken, hij direct op haar heeft geschoten.

Gabriëlle is daarbij in haar bovenlichaam getroffen. De schutter heeft onze collega aan haar lot overgelaten en heeft zich in een woning verborgen.

Het blijkt daarbij te gaan de woning van de ex-vriendin van hem te zijn. De bewoonster was zelf niet aanwezig, wel waren er drie kinderen in de tienerleeftijd die de woning via een raam zijn ontvlucht.

Het arrestatieteam heeft de man daar aangehouden, waarbij hij zijn wapen binnen handbereik had. Het blijkt te gaan om een 49-jarige Amsterdammer van Arubaanse afkomst.

Hij is in het verleden vanwege uiteenlopende feiten met de politie in aanraking geweest. Naar later is gebleken was de dader kort voor de confrontatie met Gabriëlle betrokken geweest bij een geweldsincident elders in Amstelveen. Daarbij heeft hij door de deur van een woning geschoten. Uit eerste onderzoek lijkt het hier te zijn gegaan om een incident in de relationele sfeer. In het belang van het onderzoek kunnen we daar op dit moment niet verder op ingaan.

De man is nadat hij op de woning had geschoten met hoge snelheid weggereden. Tijdens zijn vlucht heeft Gabriëlle hem opgemerkt. De verdachte schoot 1 keer op Gabriëlle, die daarbij dus dodelijk gewond raakte. Collegaâs en ambulancepersoneel hebben haar nog getracht te reanimeren, maar zij is kort na aankomst in het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleden.