Provincie Antwerpen


10 juli 2008

Antwerpen en Natuurpunt Studie beschermen provinciaal prioritaire soorten

PPS voor PPS: samenwerkingsovereenkomst provincie Antwerpen - Natuurpunt Studie over prioritaire soorten


----------
Het gaat niet zo best met de natuur in Vlaanderen: deze week nog werden cijfers vrijgegeven die aantonen dat 1/3 van alle soorten reeds verdwenen is of ernstig risico loopt binnenkort weg te zijn. De provincie Antwerpen voert een beleid voor het behoud van provinciaal prioritaire soorten (PPS). Hiervoor is er nood aan recente informatie over het voorkomen van deze soorten in de provincie. Waarnemingen van vrijwilligers van Natuurpunt Studie kunnen hierbij helpen. Beiden vonden elkaar in een publiek-private samenwerking (PPS) rond informatie over de provinciaal prioritaire soorten.

Kleine ijsvogelvlinder (c) Misjel Decleer
"Als provinciebestuur werken we een natuurbeleid uit waarbij win-win situaties met lokale betrokkenen centraal staan. Dag in dag uit merken we dat actuele kennis over het voorkomen en het gewenste beheer van planten en dieren daarbij cruciaal zijn om voor projecten en adviezen maatwerk te kunnen afleveren", stelt gedeputeerde Jos Geuens. Een goed natuurbeleid heeft nood aan recente informatie over het voorkomen van de doelsoorten. Gerichte tellingen of toevallig waarnemingen van dieren en planten door vrijwilligers kunnen het natuurbeleid van de provinciale overheid ondersteunen. Vrijwilligers actief binnen het weefsel van Natuurpunt vergaren jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid kennis over voorkomen en verspreiding van fauna en flora in de provincie. Bovendien betrekken ze zo veel mogelijk mensen bij het vergaren van deze kennis, waarvan een sensibiliserend effect uitgaat.

Blauwborst (c) Glenn Vermeersch
De overeenkomst bevat een aantal afspraken over een structurele samenwerking inzake uitwisseling van informatie en beheeradvies voor de prioritaire soorten. Grootste aandacht gaat naar vleermuizen en amfibieën, maar in totaal omhelst de overeenkomst een 40-tal prioritaire soorten. De provincie voorziet daarvoor een structurele ondersteuning van 25 000 EUR. Waarnemingen.be
Naast gerichte tellingen van vleermuizen en advies over zeldzame amfibieën gaat Natuurpunt Studie ook via zijn online waarnemingsomgeving www.waarnemingen.be een gerichte inzameling van informatie over het voorkomen van al de prioritaire soorten organiseren. Op 6 weken tijd sinds de lancering van deze website zijn er al meer dan 900 waarnemers geregistreerd die 80.000 waarnemingen invoerden.