Port of Rotterdam

Kantoor Braziliaans suikerrietbedrijf in Rotterdam

10-07-2008

Het Braziliaanse suikerrietbedrijf Copersucar opende onlangs zijn Europese handelskantoor in Rotterdam. Dit verkoopt in Brazilië gemaakte ethanol, waarvan Copersucar 's lands grootste producent en 's werelds grootste exporteur is.

Copersucar
Copersucar is de eerste Braziliaanse ethanolexporteur die deze stap zet, zoals het enkele jaren geleden ook de eerste was die eigen tanks huurde in Rotterdam. Andere Braziliaanse exporteurs volgden dit voorbeeld. De producenten trachten in hoog tempo hun controle over de ethanolketen uit te breiden nu de vraag in Europa toeneemt. Door verplichtingen en stimuleringsmaatregelen wordt steeds meer ethanol bijgemengd in benzine. Rotterdam is het belangrijkste verdeelpunt voor ethanol in Noord-West Europa. Het verzorgt zowel het intra- als extra-EU verkeer.

Ethanol in Rotterdam
De Rotterdamse overslag van ethanol groeide van 200.000 ton in 2002 via 1,1 miljoen ton in 2005 en 2006 tot 1,6 miljoen ton vorig jaar. Verreweg het grootste deel, 1,2 miljoen ton, betrof import. Hoewel een deel van de stof wordt gebruikt in voeding (alcohol) en chemische producten, komt de groei uit de toepassing als brandstof.

Ook in 2007 was Brazilië het belangrijkste herkomstland, met een aandeel van circa 40%. De belangrijkste overzeese bestemmingen bleven Zweden en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 40 en 15% van de afvoer. Voor het overgrote deel was dat Braziliaanse ethanol die in Rotterdam werd overgeslagen in kustvaarttankers. Dit gebeurt zowel rechtstreeks boord-boord als via tussenopslag bij de onafhankelijke terminals.

Meer informatie: www.copersucar.com.br

© Overig