Time : 17:09:48
Date : 09 July 2008
Sender Name: Coface Belgium

Europese financiële crisis diept zich uit en verspreidt zich naar kwetsbaarste opkomende landen.

In Europa zakt Spanje verder weg in de crisis, met in het kielzog Portugal. In Denemarken, dat kwetsbaarder is dan de andere Scandinavische landen, lijden de ondernemingen onder de conjunctuurverandering en de daling van hun marges. Waar de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) nog steeds het hoofd bieden aan de crisis wordt er een stijging op het vlak van kredietrisico's vastgesteld in de Baltische staten, Zuid-Afrika en Vietnam, benadeeld door het onhoudbare extern onevenwicht en een vertraging van de activiteit.

De Europese kredietcrisis breidt uit ...

In Spanje weegt het ineenzakken van de bouwsector, tot op heden de belangrijkste groeimotor, op consumptie en op investeringen. Het betalingsgedrag van ondernemingen is er beduidend op achteruitgaan. Coface stelt vast dat in Spanje sinds januari 2008 66% meer gevallen van niet-betaling worden genoteerd, waarvan de helft van de bouwsector. Nadat het zijn notering in september 2007 onder negatief toezicht plaatste, verlaagt Coface de notering van Spanje naar A2.

Ook Portugal wordt door het domino-effect (30% van de export gaat naar Spanje) getroffen. Zij die niet betaald werden, zijn sinds begin dit jaar verdubbeld in aantal. Coface zet de notering van Portugal op A2 op onder negatief toezicht.

Ten slotte is Denemarken kwetsbaarder dan de andere Scandinavische landen vanwege zijn zwakke bouwsector en de hoge schuldenlast van de huishoudens. Door de aanzienlijke verslechtering van de conjunctuur is ook het aantal faillissementen aanzienlijk gestegen (+25% sinds het begin van het jaar). Coface plaatst de A1-notering van dit land dan ook onder negatief toezicht.

... en verspreidt zich naar de kwetsbaarste opkomende landen

Vertraging van activiteit, stijgende inflatie en volatilteit van de rand brengen de Zuid-Afrikaanse ondernemingen in problemen. Coface plaatst de A3-notering voor dit land onder negatief toezicht.

In Vietnam en in twee Baltische staten (Estland en Letland) is de crisis manifest. Jaren van sterke groei hebben de externe onevenwichten uitgediept en de inflatie gestimuleerd. Daarenboven hebben de huishoudens en ondernemingen zich zwaar in de schulden gestoken. Vietnam (B-notering onder negatief toezicht) staat op de rand van een grote wisselkoerscrisis. In Letland en Estland (waarvan de beoordelingen respectievelijk gedegradeerd zijn tot A4 en A3), vindt er een brutale landing van activiteit plaats.

De BRIC-landen worden gespaard van de crisis. De kracht van de interne vraag en de afwezigheid van aanzienlijke onevenwichten ondersteunen hun prestaties.

"De kredietrisico's stijgen in de kwetsbare opkomende landen", vertelt Yves Zlotowski, hoofdeconoom van Coface. "Ondernemingen in Zuid-Afrika, Vietnam en de Baltische staten lijden onder de brutale opheffing van excessieve onevenwichten (omvangrijke externe tekorten, oververhitte activiteit, versnelde inflatie), die in het huidig klimaat niet langer draagbaar zijn."

Contactpersoon:
Paul Huberlant
paul_huberlant@coface.be

+32 475 55 86 13

URL: http://www.coface.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL