Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert: Nieuwe lading Stedenbouw

TENTOONSTELLING woensdag 4 juni t/m 13 september 2008 DEBAT DONDERDAG 10 juli om 20.00 uur

Deze derde tentoonstelling in de reeks Nieuwe lading toont de visie van vier jonge en ambitieuze stedenbouwkundigen.

Tot een aantal jaren terug was stedenbouw het vak dat zich bezighield met de grote opgaven, aangestuurd vanuit de gemeente of de landelijke overheid. De veranderende rol van overheidsinstanties in de ruimtelijke ordening heeft grote gevolgen gehad voor rol van de stedenbouwkundige. Daar komt bij dat de maatschappij zich blijft ontwikkelen en de stad blijft transformeren. Verbreding lijkt nu het kernbegrip. In plaats van enkele grote opgaven dient zich nu een breed spectrum aan opgaven aan voor de stedenbouw. En de stedenbouwkundige van nu is niet meer alleen werkzaam voor de overheid, maar steeds vaker bij ontwerp- en adviesbureaus. De stedenbouwkundige kent nu verschillende gezichten: ontwerper, manager, onderzoeker, bemiddelaar, beleidsadviseur en netwerkspecialist, om er enkele te noemen. De presentaties van de jonge Utrechtse stedenbouwkundigen reageren op tendensen in het vakgebied en brengen tegelijk de visies van de ontwerpers daarop tot uitdrukking.

De Selectie
De vier geselecteerde jonge en ambitieuze stedenbouwkundigen zijn Mariska Louman (Dolte Stedenbouw), Ingeborg Thoral (MIXST Urbanisme), Paul van Kerkoerle (SVP Architectuur en Stedenbouw) en Arnold Meijer (Inbo Stedenbouwkundigen & Landschapsarchitecten). De selectie lag in handen van curator Robert Broesi. Hij is stedenbouwkundige en partner bij Must Stedebouw in Amsterdam, onderzoeker aan de Academie van Bouwkunst en gastdocent aan de TU Delft en Academie van Bouwkunst.

Tentoonstelling
De ontwerpers geven hun persoonlijke visie op het vak stedenbouw in de tentoonstelling en realiseren zelf hun expositiewerk met thema's als: de essentie, ambachtelijke benadering van het vak stedenbouw; kwaliteit van de verbinding, visie op de weg; het belang van de proceskant; de rol van het beeld en communicatie; het werken met bewoners.

Debat
De tendensen die in de tentoonstelling worden verbeeld, zijn de aanleiding voor een inhoudelijk debat over het vak stedenbouw en de veranderingen die daarin optreden. Wat betekent dit voor de nieuwe generatie ontwerpers? Sluiten de ideeën van de jonge stedenbouwkundigen aan bij de behoefte van de markt? Of valt daar nog een slag te halen? En hoe zit dat met de overheid? Hoe kijkt de criticus aan tegen de rol van stedenbouwers en wat kan een ervaringsdeskundige aan de nieuwe garde meegeven? De voorzitter wil er graag de mening van het publiek bij betrekken. Onder leiding van Tracy Metz, redacteur NRC Handelsblad en gastonderzoeker Ruimtelijk Planbureau discussiëren: Rudy Stroink, directeur TCN Property Projects, Jord den Hollander, filmmaker, Maarten Schmitt, stadsstedenbouwer Den Haag en Annemiek Rijckenberg, zelfstandig adviseur in stedelijke ontwikkeling, lid VROM-raad en de geselecteerde stedenbouwkundigen.

Tentoonstelling: 4 juni tot en met 13 september bij Architectuurcentrum Aorta. Openingstijden: wo.-vr. 12.00 - 17.00 uur en za. 13.00 -17.00 uur. De toegang is gratis.

Debat: donderdag 10 juli, 20.00 uur bij Instituto Cervantes, Domplein 3. Toegang E 5,00 of E 4,00 voor Vrienden van Aorta, CJP en 65+ pas. Reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686. Kijk voor meer informatie op www.aorta.nu.


---- --