Nederlandse Moslim Omroep

9 juli 2008

In de zaak die nabestaanden van Srebrenica aanspanden tegen de Nederlandse staat

Ineens moest de rechter weg

Deze week staat in het teken van de herdenking van 'Srebrenica', de afslachting op 11 juli 1995 van ruim 7.000 Bosnische moslims. In Verkenningen praat programmamaker Guido Spring met prof. dr. Liesbeth Zegveld. Zegveld treedt op als advocate in de zaak die twee families hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Een gesprek over een politiek zeer gevoelige rechtszaak, waarin de best ingevoerde rechter op het laatste moment vervangen werd.

Zegveld treedt op als advocate van de families Nuhanovic en Mustafic in de zaak die zij, als overlevenden van Srebrenica, hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Als Dutchbat zich aan zijn opdracht gehouden had en daadwerkelijk bescherming zou hebben geboden aan de vluchtelingen, zo stellen de families, zouden hun verwanten nu nog leven. Op 10 september vellen de rechters van de rechtbank in Den Haag vonnis. Behalve rechter mr. B.C. Punt dan, die in een eerdere fase de partijen opriep een schikking te treffen. Punt is van het begin bij de zittingen aanwezig geweest en nu op het laatste moment van de zaak gehaald. Het is in Nederland bijzonder ongebruikelijk dat een goed ingevoerde rechter te elfder ure vervangen wordt. Over deze kwestie zijn Kamervragen gesteld door de SP en de VVD. 'Ik kan geen argument vinden voor deze wijze van handelen. We zijn er niet blij mee en ook niet gerust op', aldus Liesbeth Zegveld.

Verkenningen heeft tevens contact met Ab de Buck van het Politiek Comité Stari Most over de jaarlijkse Srebrenica-herdenking, komende vrijdag in Den Haag.

In Verkenningen dit keer ook een extra lange reportage over hedendaagse bedevaart. Fotografen als Anoushka van Velzen en Issa Touma hebben bedevaartsoorden wereldwijd vastgelegd, van Fatima tot een schrijn in Iran die soefie's in religieuze extase brengt. In deze reportage bezoekt Jacqueline Vorst de fototentoonstellingen in het Limburgs Museum, in Oriëntalis en in een schuilkerk op de wallen in Amsterdam. Daar loopt ze bovendien de Majoor Bosshardt-route, in de voetsporen van een eigentijdse 'heilige'.

Verkenningen

Uitzending: donderdag 10 juli 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5

Na de uitzending blijvend beschikbaar via onze website nmo.nl/verkenningen