ZZP Nederland introduceert ZZP pensioenplan


Pensioenregeling voor kleine zelfstandigen broodnodig

GRONINGEN, 20080710 -- Het merendeel van de kleine zelfstandigen en ZZP'ers in Nederland heeft niets geregeld voor hun pensioen, in tegenstelling tot mensen in loondienst. ZZP Nederland vindt het tijd dat kleine zelfstandigen aan hun pensioen gaan denken en heeft daarom zelf een betaalbaar ZZP Pensioenplan ontwikkeld. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland werd het daar de hoogste tijd voor: "Vaak is een pensioen voor zelfstandigen lastig, ingewikkeld en onbetaalbaar, bovendien is men (terecht) bang dat het merendeel van hun inleg op gaat aan kosten die verzekeraars zeggen te maken.

Het gevolg hiervan is dat kleine ondernemers vrijwel geen pensioen afsluiten. `Dat doe ik later wel' horen we vaak, maar later is al lang begonnen. Meestal hebben ze nog wel een klein pensioen uit de tijd dat ze in loondienst waren, maar echt vrolijk word je daar ook niet van."

Uit onvrede over de bestaande regelingen heeft ZZP Nederland met een onafhankelijk assurantiekantoor zelf een pensioenmogelijkheid ontwikkeld. Daar waar in de meeste gevallen altijd met een forse inleg wordt begonnen kan de ZZP'er nu instappen met een laag bedrag en langzamerhand wennen aan het idee dat hij of zij iets moet reserveren voor later. Zelf sparen is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar de zelfstandigen blijken geen constante spaarders te zijn. Vooral starters hebben vrijwel nooit kapitaal om hun pensioen te regelen of voort te zetten.

Pensioenregeling voor kleine zelfstandigen broodnodig
Marrink: "ZZP'ers zijn vaak oudere mensen die een jarenlange ervaring bij een werkgever hebben en dan door hard werken een leuke boterham verdienen. Dat is aantrekkelijk, maar tegelijkertijd wordt vaak vergeten dat men op latere leeftijd ook nog leuk wil leven. Alleen een AOW is dan een tegenvaller. Met het ZZP Pensioenplan wordt 70% van het jaarsalaris nagestreefd als doel. Hierbij wordt rekening gehouden met een AOW uitkering, bestaande pensioenen uit een loondienstverband en eventuele eigen middelen of onroerend goed. Het ZZP Pensioenplan is dus eigenlijk een aanvulling en daardoor betaalbaar."

Betaalbare instapmogelijkheden
Het ZZP Pensioenplan voorziet in een instapbedrag tussen ¤ 50 en ¤ 100 per maand voor de eerste drie jaar, vervolgens wordt een uitgebreide inventarisatie gemaakt van wensen en mogelijkheden. In deze periode zal de ondernemer vaak al wat meer mogelijkheden hebben om het maandelijkse bedrag aan te passen en naar het gestreefde doel te brengen.

Open structuur met solide partners
ZZP Nederland heeft bewust gekozen voor een open structuur met solide partners om woekerpolissen te voorkomen. Marrink: "Voor alle duidelijkheid, wij zijn geen partij in deze, wij behartigen alleen de belangen van 3000 ZZP'ers. Wij kunnen, willen en mogen geen handelingen doen, daar zijn specialisten voor. Alle adviezen worden gemaakt door specialisten van Veza In Leiden, die ons ook bijstaan in het ZZP Zelfstandigenplan, een zeer succesvol en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidverzekering."

Ontstaan uit behoefte van ZZP'ers
"We signaleren een behoefte vanuit onze aangeslotenen en gaan daar mee aan de slag. Het ZZP pensioenplan wordt na een uitgebreide inventarisatie ondergebracht bij Nationale Nederlanden, Falcon (Fortis), de Onderlinge Waarborgmaatschappij etc. Dit zijn solide partijen waarvan enkele een gegarandeerd rendement vastleggen dat zelfs hoger ligt dan een spaarrekening. Ook de gemaakte kosten zijn volledig inzichtelijk. Ik moet er niet aan denken dat onze aangeslotenen flink inleggen en na verloop van tijd zien dat hun beleggingen minder waard zijn geworden."