Gemeente Teylingen

bestemmingsplan Hooghkamer niet vast te stellen

College adviseert raad bestemmingsplan Hooghkamer niet vast te stellen


02 juni 2008

PERSBERICHT 30 mei 2008 - Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan 'Hooghkamer 2006' niet vast te stellen. De reden is dat de economische uitvoerbaarheid van het bestemmings¬plan niet is verzekerd. De gemeenteraad neemt hierover op 10 juli 2008 een besluit. Het gebied Hooghkamer ligt globaal tussen de spoorlijn en de Jacoba van Beierenweg in Voorhout. Er zijn 800 woningen gepland.\r\n

Economische uitvoerbaarheid

Zoals bekend, drukken de kosten van de aanleg van de Noordelijke Randweg zwaar op de ontwikkeling van de woongeÂbieden Hooghkamer en Nieuw Boekhorst. Met de eigenaar die de meeste gronden in het plangebied Hooghkamer bezit, is nog geen overeenstemming bereikt over de exploitatieovereenkomst.

Mede om die reden is de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsÂplan op dit moment niet zeker. Daarom wil het college een uitspraak van de raad over het bestemmingsplan Hooghkamer. Het college adviseert de raad het plan niet vast te stellen en het uit de procedure te nemen.

Ook voor het vervolgtraject, de goedkeuring door Gedeputeerde Staten, moet het plan economisch uitvoerbaar zijn.

Realisering woningen

De gemeente wil nog steeds woningen in het plan Hooghkamer realiseren. De koÂmende periode bekijkt de gemeente hoe zij het plan toch kan uitvoeren.

Nieuwe Grondexploitatiewet

Met ingang van 1 juli 2008 geldt de nieuwe Grondexploitatiewet (opgenomen in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening). Deze wet biedt meer mogelijkheden voor het verhalen van de kosten voor collectieve voorzieningen. Door een Bestemmingsreserve Bovenwijkse Voorzieningen in het leven te roepen, kunnen naast Hooghkamer ook andere locaties bijdragen aan collectieve voorzieningen zoals de Noordelijke Randweg.