Ingezonden persbericht

Huizenbezitters houden hun eigen zeepbel in stand

Terwijl het aantal te koop staande woningen explosief stijgt, vragen de huizenbezitters steeds hogere prijzen voor hun woning. Dit blijkt uit onderzoek van de website Spacemakers.nl naar de ontwikkelingen op de woningmarkt. De website spreekt van struisvogelgedrag: de woningaanbieder ziet wel dat de woningmarkt is afgekoeld, maar denkt dat dat niet voor zijn eigen woning geldt. Aan het idee dat de waarde van zijn woning niet meer toeneemt, wil hij niet wennen.

Het woningaanbod is volgens Spacemakers het laatste kwartaal met maar liefst 7,5 % toegenomen. Belangrijke oorzaak voor de explosieve toename is dat er veel woningen in de verkoop zijn gekomen, maar gelijktijdig de verkoop van woningen sterk afneemt. De woningen die op de markt komen krijgen een hoge vraagprijs. Deze is het afgelopen kwartaal met ruim 2,5% gestegen. Woordvoerder Rob Keijzer van de website wijdt dit ondermeer aan het afgenomen vertrouwen in de makelaars. "Tot een paar jaar geleden was het vooral de makelaar die bepaalde welke vraagprijs werd vastgesteld. Inmiddels bepalen consumenten steeds vaker zelf welke prijs ze willen vragen. Naar het advies van de makelaar wordt minder geluisterd."

Volgens Keijzer weten de huizenbezitters heel goed dat de woningmarkt is afgekoeld. Uit onderzoek van de huizensite huislijn.nl bleek vorige week dat driekwart van hen een daling van de huizenprijzen verwacht. "Toch beginnen ze met een hoge vraagprijs, in de hoop de hoofdprijs te krijgen voor hun eigen woning. In veel gevallen kan dat nog goed uitpakken, maar het gebeurt ook veel dat de verkoper uiteindelijk flink moet inleveren. Met name bij de duurdere tweekappers en de vrijstaande woningen is dit het geval. De gemiddelde tijd dat dergelijke woningen te koop staan, is opgelopen tot meer dan een jaar. Wie het geduld niet heeft, zal flink moeten zakken in prijs".

Het enige woningtype dat nog goed verkoopt is de rijwoning. De gemiddelde verkooptijd is ongeveer een half jaar. Appartementen doen het ook behoorlijk, ondanks de forse toename van het aanbod: ten opzichte van een jaar geleden staan er 30% meer appartementen te koop. De verkooptijd ligt onder de 12 maanden.

Spacemakers verwacht dat de verkoopprijzen van woningen de komende tijd niet zullen stijgen. Een 'crisis' verwacht de website niet, maar in individuele gevallen kan de afgeloelde markt wel problemen opleveren.

---




Ingezonden persbericht