Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van donderdag 10 juli 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Naar aanleiding van een Europese richtlijn over de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) op de Europese markt, keurde de Vlaamse Regering eind vorig jaar het voorontwerp van decreet principieel goed over de organisatie van coëxistentie van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele en biologische gewassen. Het decreet stelt onder meer een aangepaste regelgeving op waarbij de coëxistentie wordt gewaarborgd en die de aansprakelijkheid en het vergoeden van de opgetreden schade uitwerkt. Bij coëxistentie gaat het om het mogelijke economische effect van de vermenging van GG- en niet-GG-gewassen, de bepaling van werkbare beheersmaatregelen om vermenging minimaal te houden en de kosten van dergelijke maatregelen. Het voorontwerp van decreet werd ingediend bij de Europese Commissie (EC). Op basis van het advies van de EC worden nu een aantal wijzigingen in het voorontwerp doorgevoerd. Het gewijzigde voorontwerp van decreet wordt opnieuw principieel goedgekeurd, opnieuw meegedeeld aan de EC en voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de wijze van gunning en aan het ontwerp van bestek voor de overheidsopdracht voor een evaluatiestudie van een bijkomende Scheldekruising in Antwerpen. Het gaat om een onafhankelijke multidisciplinaire vergelijking van drie tracés voor de Oosterweelverbinding: het BAM-tracé, het stRaten-generaal tracé en het tracé met langere ondertunneling (Horvat-studie).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois

In het kader van het Vlaamse luik van het Belgische EU-voorzitterschap in 2010 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de voorgestelde regeling voor een centraal voorbehouden budget van 31,5 miljoen euro. Ze keurt ook het voorgestelde talenregime goed voor de activiteiten die Vlaanderen zal organiseren tijdens het Belgische EU-voorzitterschap. Daarnaast worden de bevoegde ministers gelast verdere uitwerking te geven aan onder meer een communicatiestrategie, aan een concept voor de algemene culturele omkadering plus de geschenken, aandenkens en gadgets, en aan een concept voor een duurzame en milieuvriendelijke organisatorische aanpak. De haalbaarheid en wenselijkheid van een gecentraliseerde en uniforme aanpak van de organsiatie van Vlaamse evenementen tijdens het voorzitterschap zal worden onderzocht.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over het financiële en materiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer (DAB) Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'historisch gegroeid bedrijf nv Pasfrost' in Zonnebeke.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leievallei en open ruimte omgeving Kortrijk', voorlopig vastgesteld op 12 oktober 2007, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare', voorlopig vastgesteld op 26 oktober 2007, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel de inning van de verkeersbelasting, de belasting op de inverkeersstelling en het eurovignet in eigen beheer te nemen vanaf 1 januari 2010. In dit kader worden ook een paar budgettaire en personeelsbeslissingen genomen. De bevoegde minister wordt gelast om de nodige aanpassingen aan het Wetboek van met Inkomstenbelastingen Gelijkgestelde Belastingen uit te werken die een centralisering, vereenvoudiging en automatisering van het inningsproces moeten mogelijk maken.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State bepaalt de Vlaamse Regering definitief de regels voor de opmaak, de actualisering en de financiering van het register van de onbebouwde percelen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over werkervaring. Het aanbieden van een competentieversterkende ervaring op de werkvloer onder begeleiding verkleint voor langdurig werklozen de afstand tot de arbeidsmarkt. Het besluit integreert het resultaat van tien jaar ervaring met WEP+ en houdt rekening met de ESF-programmatie 2007-2013, het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord 2005-2006 en een analyse van de WEP+regeling door het departement Werk en Sociale Economie. Tegelijk wijzigt de Vlaamse Regering het besluit tot veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen en legt ze vast welke categorieën van personen genieten van een gesco-statuut. De Gesco-regelgeving wordt ook geactualiseerd en afgestemd op het kaderdecreet bestuurlijk beleid en op het besluit tot oprichting van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het sectorconvenant 2007-2009 voor de sector van de Internationale Handel, het Vervoer en de Logistiek kent de Vlaamse Regering aan het Sociaal Fonds van het Paritair Comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek 102.000 euro werkingssubsidie toe voor het tweede werkjaar.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 551.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken Opleiding en Tewerkstelling vzw (SLN) in Gent. Het SLN is actief als ondersteuningsstructuur en representatieve gesprekspartner van de lokale, niet-commerciële opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Tijdens de afgelopen twee jaar heeft de VDAB een reeks ingrijpende veranderingen doorgevoerd, gaande van de implementatie van de modernisering én compartimentering tot de uitvoering van een aantal bijkomende opdrachten van de Vlaamse Regering, waaronder het Meerbanenplan, het vernieuwde inwerkingsbeleid en het Jeugdwerkplan. Het huidige personeelsplan vloeit voort uit deze recente herstructureringen en bijkomende opdrachten, en beoogt een actualisering van het vorige personeelskader. De Vlaamse Regering keurt dit nieuwe personeelsplan goed evenals de bijkomende personeelskredieten van een half miljoen euro vanaf 2008 en 1 miljoen euro vanaf 2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot tijdelijke erkenning van de professioneel gerichte opleidingen 'bachelor in het communicatiemanagement' en 'bachelor in de journalistiek' van de XIOS Hogeschool Limburg. De tijdelijke erkenning voor een periode van drie jaar moet toelaten om de in het accreditatierapport vastgestelde tekortkomingen op korte termijn weg te werken en biedt aldus uitzicht op een verdere toekomst voor de opleiding in kwestie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Professor Daniël Cuypers wordt benoemd als plaatsvervangend bijzitter in de Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen, bevoegd voor het hoger onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet Volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief negen besluiten over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs goed voor de volgende studiegebieden: bijzondere educatieve noden, bouw, hoger beroepsonderwijs, hout, huishoudelijk onderwijs, Nederlands tweede taal, personenzorg, talen richtgraad 3 en 4 en voeding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het Volwassenenonderwijs wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Volwassenenonderwijs. Het gaat onder meer over de vakantieregeling en de subsidieerbaarheid van cursisten Nederlands tweede taal.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de afgevaardigden van de inrichtende machten stuurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit van 19 juli 2002 over de organisatie van het voltijds secundair onderwijs op enkele punten bij. Zo wordt onder meer het toepassingsgebied uitgebreid naar opleidingsvorm 4 van het buitengewoon secundair onderwijs, wordt de samenstelling van de begeleidende en delibererende klassenraden verfijnd en wordt het recht op overzitten bij verandering van studierichting absoluut gemaakt. Het gewijzigde besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Een nieuwe Europese richtlijn regelt de toegang tot hoofdzakelijk medische gereglementeerde beroepen voor houders van een buitenlands diploma (uitgereikt in een ander Europees land). De richtlijn heeft tot doel om de aanvragen tot erkenning van de betreffende diploma's door de nationale autoriteiten te vereenvoudigen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat de omzetting regelt van de Europese richtlijn voor wat beroepen in het onderwijs betreft. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de bevoegde onderhandelingscomités. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering geeft een positief oordeel over de macrodoelmatigheid van de door de Vrije Universiteit Brussel voorgestelde nieuwe opleiding 'Master of Urban Studies'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG) in Brussel biedt sinds het begin van de jaren zestig de opleiding 'gezinswetenschappen' aan. In 2005 heeft het HIG voor deze opleiding de accreditatie als professioneel gerichte bacheloropleiding gevraagd. Daarvoor moet de opleiding wel worden overgedragen naar een hogeschool. Hierover is met de Europese Hogeschool (EHSAL) in Brussel een akkoord bereikt. De Vlaamse Regering bekrachtigt nu de intentieverklaring tussen het HIG en de EHSAL over de overdracht van de opleiding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering erkent de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in de pop- en rockmuziek' als nieuwe opleiding van de Provinciale Hogeschool Limburg.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet in het kader van volgende initiatieven: nascholingscursus Frans, de leerzorgmatrix, leren en werken, ondersteuning van de onderwijscoördinatoren van de consortia voor volwassenenonderwijs, uitbreiding van de pedagogische begeleiding, evaluatie- en kwaliteitsstandaarden voor 'student tutoring', eenmalige middelen voor het 'Steunpunt voor Recht en Onderwijs', nascholing op initiatief van de overheid, en de 'Hogere Zeevaartschool'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt een besluit goed dat duidelijkheid schept over het type van wagen dat als dienstwagen wordt ter beschikking gesteld aan de regeringscommissarissen bij de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Volgens dit besluit krijgen ze eenzelfde type wagen als een ambtenaar van niveau N.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt een besluit om een vergoeding te voorzien voor voorzieningen die taken van crisisopvang, ambulante of mobiele crisisbegeleiding of -interventie opnemen binnen het hulpprogramma crisis. De vergoeding is bedoeld als incentive om voorzieningen aan te moedigen om taken op te nemen in het hulpprogramma crisis. Het besluit legt de regels vast voor deze vergoeding en maakt crisisjeugdhulpverlening, gepresteerd binnen het hulpprogramma crisis, gratis voor de cliënt.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Over dit oprichtingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering beslist principieel tot wijziging van het decreet over medisch verantwoorde sportbeoefening en het decreet tot vaststelling van het statuut van niet-professionele sportbeoefenaar. De bedoeling is een regeling uit te werken voor 'ethisch verantwoorde sportbeoefening' door het inbrengen van een dimensie 'ethisch verantwoord sporten' en het treffen van maatregelen ten aanzien van de entourage in het kader van dopingpraktijken. Zo moeten ook mensen uit de entourage die op actieve of passieve manier hebben meegewerkt aan dopinggebruik tuchtrechtelijk kunnen worden vervolgd. Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 400.000 euro subsidie toe aan de vzw Ancienne Belgique voor de organisatie van de 11 juli-viering 'De Gulden Ontsporing'. De Gulden Ontsporing is een groot Brussels muziekfestijn met een namiddagprogramma, een muziekconcours en een op Eén live uitgezonden avondfeest op de Grote Markt.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Vanaf 1 juli 2008 zullen kinderen en jongeren jonger dan 26 jaar voor maximaal 1 euro toegang krijgen in de erkende musea ingedeeld bij het landelijke niveau en in de instellingen van de Vlaamse Gemeenschap. Het wegnemen van de financiële drempel volstaat evenwel niet. De maatregel en het aanbod moeten op een aantrekkelijke manier naar het doelpubliek gecommuniceerd worden, via speciale acties moeten kinderen en jongeren 'toegeleid worden' naar de musea. In dit kader kent de Vlaamse Regering een subsidie toe van 200.000 euro aan AmuseeVous vzw in Leuven voor de toeleidings- en communicatiecampagne van de 1-euro maatregel.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het zetelakkoord tussen België en het secretariaat van de Regional Cooperation Council (RCC). De RCC is de opvolger van het Stabilisatiepact voor Zuidoost-Europa. Deze Regionale Samenwerkingsraad bevordert de samenwerking in en met Zuidoost-Europa. Het verbindingsbureau van het RCC-secretariaat wordt in België gevestigd. Het zetelakkoord kent aan het verbindingsbureau rechtspersoonlijkheid en rechtsmacht toe en verleent de gebruikelijke rechten en immuniteiten aan het bureau en zijn personeel.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Tot op heden ontvangen de vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering in het buitenland slechts enkelvoudige kinderbijslag terwijl ze volgens de wettelijke bepalingen ter zake recht hebben op drievoudige kinderbijslag. In dit kader erkent de Vlaamse Regering de achterstallen voor drievoudige kinderbijslag voor haar vertegenwoordigers in het buitenland voor de periode van 1 januari 1998 tot 31 december 2007. Het gaat in totaal om bijna 207.000 euro waarvan 90% ten laste wordt genomen op de begroting van het Vlaams Fonds voor Lastendelging (VFLD), onder voorbehoud van de goedkeuring van de begroting van het VFLD door de regering en het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de Vlaamse vertegenwoordiging in Madrid beslist de Vlaamse Regering tot inhuring van de 4de verdieping aan de Calle Alfonso XI, 7.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, definitief om een legitimatiekaart in te voeren voor alle personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid die belast zijn met inspectie- of controlebevoegdheden.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State en van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken (VLABEST) hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het oprichtingsdecreet van Jobpunt Vlaanderen wijzigt. Zo wordt onder meer beslist om de naam Jobpunt Vlaanderen te behouden en niet te opteren voor 'Vlaams Agentschap voor Rekrutering en Selectie'. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wordt geschrapt als vennoot en de taken van het agentschap worden duidelijker omschreven. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het Vlaams Interinstitutioneel Akkoord (IIA) tussen het Vlaams Parlement, de Vlaamse Regering, de SERV en de Strategische Adviesraden over de gemeenschappelijke aanpak en de toepassing van de Reguleringsimpactanalyse (RIA). Een RIA is een gestructureerde analyse van de beoogde doelstellingen en van de verwachte positieve en negatieve effecten van een voorgenomen regelgeving in vergelijking met alternatieven. Het wordt internationaal beschouwd als het belangrijkste instrument voor de verbetering van de wetgevingskwaliteit. Het IIA wordt nog ter goedkeuring en ondertekening voorgelegd aan de SERV en aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering legde begin oktober 2007 één miljoen euro vast als bijdrage voor het Vlaams UNESCO-Trustfonds voor de periode 2007-2008. Nu keurt ze de aanwending van een gedeelte van die bijdrage goed. Het betreft onder meer een project rond capaciteitsopbouw in onderwijsplanning en administratie, een project rond de verbetering van de staat van conservatie van 'Île de Mozambique', en een project rond het digitaal bewaren en ter beschikking stellen van het erfgoed van Nelson Mandela. Samen gaat het om de besteding van ongeveer 379.000 euro.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State en van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het protocol over ontplofbare oorlogsresten. Het protocol is van toepassing op ontplofbare oorlogsresten te land, met inbegrip van de binnenwateren. De partijen verbinden zich ertoe samen te werken om de risico's en gevolgen van ontplofbare oorlogsresten in post-conflictsituaties te minimaliseren. Het legt verplichtingen op in verband met onder meer de ruiming, verwijdering of vernietiging, de registratie, de voorzorgsmaatregelen ter bescherming van de bevolking, de bescherming van humanitaire missies, de samenwerking en bijstand en het nemen van preventieve maatregelen. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het Economische Partnerschapsakkoord tussen de Europese Gemeenschap en de CARIFORUM-lidstaten. Dat zijn de 14 landen van de Caribische Gemeenschap Caricom plus de Dominicaanse Republiek. De voornaamste doelstelling die de EU met de Economische Partnerschapsakkoorden wil bereiken is de integratie van deze landen in de mondiale economie en het internationale handelsstelsel.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet tot vaststelling van de algemene regels voor de erkenning en de subsidiëring van mobiliteitsverenigingen en koepels van verenigingen en de subsidiëring van mobiliteitsprojecten. Na evaluatie worden er een aantal verbeterpunten aangebracht die een efficiëntere werking van het decreet garanderen. Het gaat hierbij zowel om een aantal eerder technische aanpassingen zoals het verduidelijken van een aantal begrippen, het opnemen van meer realistische erkenningsvoorwaarden, van betere opvolgingsafspraken voor de projecten en meer haalbare betalingsvoorwaarden. Daarnaast worden ook een aantal meer sturende elementen in het decreet aangebracht en wordt ook voorgesteld om het toepassingsgebied van het decreet uit te breiden naar de subsidiëring van actieprogramma's en sensibiliseringscampagnes binnen de mobiliteitssector. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Het Samenwerkingsakoord tussen de Federale Staat, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap over de Meerwaardeneconomie verbindt de betrokken overheden er toe om samen inspanningen te leveren op het vlak van onderzoek, informatieverzameling en bevordering van de Meerwaardeneconomie. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met een avenant bij het akkoord. Het avenant legt de budgettaire inspanningen vast voor het begrotingsjaar 2008. Het gaat om 8,8 miljoen euro. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent aan elk van de zes erkende Vertrouwenscentra kindermishandeling bijna 48.000 euro subsidie toe met het oog op de versterking van de klinische teams.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt een besluit goed over het toekennen van een vrij besteedbaar bedrag aan de minderjarigen aan wie residentiële hulpverlening geboden wordt in uitvoering van beschikkingen van de jeugdrechtbank en hulpaanbod van het comité van bijzondere jeugdbijstand in voorzieningen erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. De bedragen zijn dezelfde zoals die in het subsidiebesluit voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt een besluit goed over de verhoging van het forfaitaire bedrag boven de dagprijs voor de deeltijdse opname van personen met een handicap. Het bedrag wordt verhoogd van 1.250 euro naar 2.000 euro.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing van de Vlaamse overheid actualiseert de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over het financiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer Centrum voor Informatie, Communicatie en Vorming in de Welzijnssector. De wijziging gebeurt naar aanleiding van de afschaffing van de notie 'rekenplichtige'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering duidt zes personen aan als Vlaamse vertegenwoordigers in de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit dat de normen vaststelt waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. De wijziging heeft tot doel de bestaande erkenningsnormen voor rusthuizen qua infrastructuur aan te passen. Door deze aanpassingen wordt een verbetering van het wooncomfort en de leefkwaliteit van de rusthuisbewoners in Vlaanderen nagestreefd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Met het oog op de uitbreiding van de projecten Crisishulp aan Huis in het kader van de bijzondere jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering volgende subsidies toe voor het jaar 2008: 19.000 euro aan vzw De Grote Robijn in Antwerpen en 87.000 euro aan vzw De Cocon in Gent.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt de collectieve gezondheidsovereenkomst goed met de stichting en vzw Ga Voor Geluk. De vzw Ga Voor Geluk, die verankerd is in de gelijknamige stichting, is een organisatie die is opgericht door nabestaanden. Ze wenst bij te dragen tot preventie van depressie en zelfdoding.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In uitvoering van het decreet over de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen de zorgaanbieders keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed over de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg (SEL's). Het besluit beoogt de oprichting van de SEL's die taken uitvoeren op regionaalstedelijk niveau. Ze beogen een optimale samenwerking tussen alle zorgaanbieders die actief zijn in de eerstelijnsgezondheidszorg, tussen de zorgaanbieders en de gebruikers, mantelzorgers en vrijwilligers en tussen de organisaties, diensten en personen met een meer gespecialiseerd zorgaanbod. Het betreft activiteiten die eerder organisatorisch van aard zijn zoals het afstemmen van de zorg op de noden van de zorg- en hulpvragers in het algemeen en het onderling afstemmen van de werkingen van de verschillende zorgaanbieders, het verlenen van informatie, ... Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt de modellen van overeenkomst voor de erkende bodemsaneringsorganisatie Vlabotex vzw. Het gaat om louter tekstuele aanpassingen aan de bepalingen van het nieuwe bodemdecreet.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering klasseert de afwateringsgrachten op het grondgebied van de gemeente Holsbeek tot onbevaarbare waterlopen van derde categorie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV en van de MiNa-Raad, en na raadpleging van de bevolking stelt de Vlaamse Regering definitief het ontwerp van het Algemeen Oppervlaktedelfstoffenplan vast. Het ontwerp reikt een aantal begrippen en indicatoren aan rond een duurzaam ontginningsbeleid. Verder analyseert het de behoefte aan oppervlaktedelfstoffen voor de volgende vijf jaar op basis van economische studies, marktverkennende onderzoeken en overleg. Ten slotte wordt er ook nagegaan wat de impact is van het algemeen oppervlaktedelfstoffenplan voor het milieu en de landbouw en wat de sociale, economische en financiële implicaties zijn van een duurzaam ontginningsbeleid. Het plan wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit met de regels voor de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare diensten in Vlaanderen. De Vlaamse Milieumaatschappij wordt gelast vóór de definitieve goedkeuring van het besluit een pesticidentoets klaar te hebben. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist de aangelegde en ontworpen waterbergingsgrachten in de industrieparken E17/2 en E17/3 op het grondgebied van de stad Lokeren te klasseren als onbevaarbare waterlopen in de derde categorie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering beslist tot harmonisering van de sociale voordelen tussen de beursstatuten toegekend door het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en de beursstatuten toegekend door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Uitgangspunt is de vaststelling dat er belangrijke verschillen bleken te bestaan tussen de arbeidsvoorwaarden van bursalen van het IWT en het FWO, onder andere wat betreft eindejaarspremie, vakantiegeld en de financiering van vervoerskosten. Concreet wordt het beursbedrag van het IWT verhoogd met een maandelijkse forfaitaire vergoeding. De regering beslist ook de stuurgroep Benchmarking Doctoraatsbeurzen te heropstarten om de IWT-specialisatiebeurzen en de Baekelandbeurzen ten gronde te hervormen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering kent 9,6 miljoen euro subsidie toe aan de nv Brasschaat Financial Holding voor de tweede fase van de heraanleg en ontsluiting van het bedrijventrrein de Wille - Antwerp South Logistics in Willebroek.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt het Samenwerkingsakkoord goed met betrekking tot de tegemoetkoming van de federale overheid in de deelname van de Belgische industrie aan het programma Airbus A350 XWB. Het akkoord regelt de verdeling van de budgetten onder de betrokken Gewesten.