D66

Senaat verwerpt kreupele Aanbestedingswet

10 juli 2008

D66-senator Schouw trok samen met de VVD, SP en PvdA tijdens de plenaire behandeling van de vernieuwde Aanbestedingswet (30.501) op dinsdag 8 juli 2008 fel van leer tegen minister Van der Hoeven (Economische Zaken). De minister beoogt met dit wetsvoorstel Nederland van een modern wettelijk kader voor het aanbesteden van (overheids)opdrachten te voorzien waarmee beter dan voorheen een goede uitvoering van de Europese en internationale aanbestedingsverplichtingen kan worden bereikt.

`Ik onderschrijf de doelstelling van de minister, maar de wet zoals die er nu ligt, is allesbehalve bevredigend. De wet is niet meer dan een kapstok die de minister verder wil uitwerken door middel van een tweetal Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB). Dat stuit bij mij echter op principiële bezwaren. We regelen immers inhoud in wetten, AMvB's zijn slechts voor technische details. Als de minister verstandig was geweest had ze deze lege wet ingetrokken en was ze zo snel mogelijk met een degelijk alternatief gekomen. Daar koos ze helaas niet voor, waardoor wij als Senaat genoodzaakt waren de wet te verwerpen', aldus Schouw.

Alleen het CDA, de SGP, de ChristenUnie en Senator Hermans (VVD en voorzitter MKB-Nederland) stemden voor het wetsvoorstel. Alle overige Eerste Kamerleden stemden tegen.

---