D66

Eerste Kamer met moeite akkoord met Scheldeverdragen

10 juli 2008

Dinsdag 8 juli 2008 heeft de Eerste Kamer der Staten-Generaal met moeite ingestemd met een vijftal verdragen tussen Nederland en Vlaanderen. De verdragen regelen een verdere uitdieping van de Westerschelde ter bevordering van de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen en de daarbij behorende maatregelen ter bevordering van de veiligheid en estuariene natuur.

De plenaire behandeling van de verdragen begon reeds op dinsdag 1 juli, maar werd toen laat op de avond geschorst. De Kamer gaf zo minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Huizinga (Verkeer & Waterstaat) de gelegenheid om de Kamer via schriftelijke weg nader te informeren.

Ontpoldering

Heetste hangijzer is de ontpoldering van zo'n 600 hectare Zeeuws grondgebied, waar alle partijen met uitzondering van GroenLinks zeer negatief tegenover staan. Door een verruiming van de opdracht aan de commissie Nijpels, die alternatieven voor de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder zoekt, wist minister Verburg de meeste kou uit de lucht te halen, waarmee zij kon rekenen op steun van de coalitie. Een motie van de heer Hofstra (VVD) om deze ontpoldering uit het verdrag te halen kon rekenen op steun van D66, de SP, de SGP, de Partij voor de Dieren en de OSF, maar behaalde daarmee geen meerderheid. Senator Schouw (D66) vertrouwt er echter op dat het met de toezeggingen die minister Verburg tijdens het debat deed, niet tot ontpoldering van de Hertogin Hedwige zal komen.

Schouw verzoekt om Noordzee-visie

De motie met betrekking tot de Noordzeehavens die Schouw reeds op dinsdag 1 juli 2008 indiende, kon tijdens de stemming op 8 juli op een unanieme meerderheid van de Kamer rekenen. De Senaat verzoekt de regering hiermee om binnen afzienbare termijn met een integrale visie op de ontwikkeling van de Noordzeehavens in de Benelux te komen. `Nederland en België hebben over 200km lengte vele havens aan de Noordzee. Het wordt hoog tijd dat beide landen een integrale visie ontwikkelen over de toekomst van die havens. Hierbij dient men rekening te houden met zaken als alsmaar groter wordende schepen, de bereikbaarheid van havens, afwikkeling van transport met het achterland, een stijgende zeespiegel, de veiligheid van omwonenden en het milieu', aldus Schouw.

Naast de motie-Schouw nam de Eerste Kamer tevens de motie-Meindertsma met unanieme stemmen aan. Deze door de PvdA ingediende motie vraagt de staatssecretaris van V&W om te komen met een rampenplan voor het Westerscheldegebied.
* Klik hier voor de motie Schouw c.s.
* Klik hier voor de motie Meindertsma c.s.

---