Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verdrag van Lissabon geeft Vlaanderen stem in Europa (10/07/08)

De N-VA is tevreden met de goedkeuring van het Verdrag van Lissabon door het Vlaams parlement. Dankzij de koppeling van de ratificatie aan de totstandkoming van een samenwerkingsakkoord, slaagde de N-VA - en dan vooral minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois - er meteen in om de Vlaamse inspraak bij de Europese besluitvorming te garanderen. Voor het eerst in de geschiedenis kan er een rechtstreekse band tussen Vlaanderen en Europa tot stand komen.

Hoewel verre van volmaakt, erkent de N-VA de duidelijk positieve elementen in het Verdrag van Lissabon. De voornaamste verwezenlijkingen en voordelen van het gebuisde grondwettelijk Verdrag worden bewaard. Het Verdrag geeft de Unie een grotere democratische legitimiteit en moet de efficiëntie van de besluitvorming verbeteren. Mensenrechten krijgen een centrale plek in het Europese integratieproces, waardoor de Unie nog meer een gemeenschap van waarden wordt.

Ook wordt de rol van de nationale parlementen aanzienlijk uitgebreid. Zij kunnen zich verzetten tegen verdragswijzigingen door binnen zes maanden bezwaar aan te tekenen (het bezwaarrecht). Het Verdrag versterkt ook de zogenaamde subsidiariteittoets. Dit betekent dat een meerderheid van nationale parlementen voorstellen van de Europese Commissie kan tegenhouden wanneer zij vinden dat de regelgeving beter op niveau van de lidstaten kan gebeuren. Bovendien kunnen de lidstaatparlementen een beroep instellen bij het Hof van Justitie wanneer ze menen dat het subsidiariteitsbeginsel geschonden wordt.

Op aandringen van de Vlaamse regering, en dan vooral van Geert Bourgeois, kwam er ook een verklaring van België bij dit Verdrag, waarin wordt verduidelijkt dat onder het begrip nationaal parlement in Belgische context ook de deelstaatparlementen vallen.

De rechten die het Verdrag toewijst aan de nationale parlementen, gelden dus ook voor het Vlaams parlement. In het kader van de subsidiariteittoets bijvoorbeeld hijst ons parlement zich op het niveau van o.a. het Frans, Brits en Duits parlement. Vlaanderen krijgt voor het eerst ook rechtstreekse toegang tot het Europees Hof van Justitie. Er is vooralsnog geen enkele deelstaat in de EU die dezelfde privileges zal kennen.

Om de rol van de deelstaatparlementen in de nieuwe procedures te garanderen, dienden de diverse parlementen in België een samenwerkingsakkoord te sluiten. Voor de N-VA diende zulk samenwerkingsakkoord bereikt te worden voorafgaand aan de goedkeuring van het Verdrag door het Vlaams Parlement. Geen overbodige koppeling, gelet op de, vooral Franstalige, tegenkanting. Ten laatste leste werd er deze week uiteindelijk door de griffiers van de diverse parlementen een akkoord ondertekend.

Om evenwel te garanderen dat ook op politiek niveau het samenwerkingsakkoord zou worden gevalideerd, besliste de Vlaamse regering vandaag nog dat zij het instemmingsdecreet van het Vlaams parlement maar zal bekrachtigen op het moment van de ondertekening door de parlementsvoorzitters.

Dankzij het Verdrag van Lissabon en de démarches van de N-VA, kan Vlaanderen een rechtstreekse gesprekspartner van Europa worden, voor het eerst in de geschiedenis. Vlaanderen is nog geen lidstaat van Europa. Maar door dit Verdrag en door het samenwerkingsakkoord, wordt het alvast een erkende Europese deelstaat. Op de vooravond van 11 juli, een gigantische stap vooruit.

Auteur:
Jan Peumans, N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Jan Loones, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be