Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 10 juli 2008

Minister Vanackere verbetert met nieuwe normen leef- en wooncomfort in rusthuizen

De Vlaamse Regering keurde donderdag 10 juli 2008 een ontwerp van besluit goed dat de nieuwe normen vastlegt waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, wil met deze aanpassingen het wooncomfort en de leefkwaliteit van de rusthuisbewoners in Vlaanderen verhogen.

Een aantal van de huidige erkenningsnormen dateert van 1985 en zijn dus meer dan 20 jaar oud. Gelet op de evoluties in de sector waren heel wat normen sterk verouderd en niet meer in overeenstemming met de gangbare realiteit in de meeste rusthuizen. Het verwachtingspatroon van de huidige (en toekomstige) bewoners is ondertussen gewijzigd. Ook de uitbaters van de voorzieningen staan voor nieuwe uitdagingen.

Uiteraard hebben sinds 1985 een groot aantal voorzieningen hun infrastructuur al aangepast aan de nieuwe maatschappelijke evoluties in de sector. Zo kwamen er in veel instellingen leefgroepen waaraan een aangepaste woon- en zorgomgeving kan worden aangeboden. Zo werden er aangepaste afdelingen voor dementerende bejaarden ingericht. Er werden op vraag van bewoners en familie in heel wat individuele kamers sanitaire cellen ingericht. Drie- of vierpersoonskamers kwamen er niet of nauwelijks bij. Bovendien werd in de meeste instellingen een lift geïnstalleerd.

In de nieuwe normering worden niet alleen een aantal zeer praktische normen die gaan over de breedte van de gangen, de aansluitingen voor tv, radio en telefoon en het inrichten van de woongelegenheid met eigen meubilair opgemaakt. Er zijn ook een aantal nieuwe normen in verband met de vereiste nettovloeroppervlakte van de bewonerskamers afgesproken. In een bestaand rusthuis zal de nettovloeroppervlakte van een éénpersoonskamer ten minste 12 m' moeten bedragen en in een nieuw rusthuis ten minste 16 m', telkens sanitair niet inbegrepen. De nettovloeroppervlakte van een tweepersoonskamer zal in een bestaand rusthuis tenminste 20 m' bedragen, in een nieuw rusthuis ten minste 28 m', sanitair niet inbegrepen. Elke kamer moet vanaf nu ook beschikken over een aparte sanitaire cel.

Echt nieuw voor de nog te bouwen rusthuizen is dat er 35 m' leefruimte voorzien moet worden per bewoner. De initiatiefnemers kunnen deze ruimte zelf invullen. Zij bepalen zelf de oppervlakte van de kamer (min. 16 m'), de grootte van de zit- en eetruimte en de andere gemeenschappelijke ruimtes.

Bestaande rusthuizen krijgen tussen de vijf en tien jaar de tijd om te voldoen aan de nieuwe infrastructuurnormen, afhankelijk van de impact van de noodzakelijke aanpassingswerken.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be