Gemeente De Bilt

Het college besluit tot voorschotregeling voor bestrijding kosten gedupeerden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt heeft besloten de gedupeerden van de explosie op terrein Larenstein van afgelopen maandag een voorschotregeling aan te bieden om de kosten van schadeherstel te bestrijden. Met deze regeling wil het college voorkomen dat gedupeerden op enig moment kosten van schadeherstel moeten voorschieten. Daarnaast wordt onderzocht hoe de achtergebleven explosieven kunnen worden verwijderd.

De voorschotregeling is bedoeld voor mensen die aanlopen tegen kosten van schadeherstel als gevolg van de explosie. Degenen die gebruik kunnen maken van de regeling zijn:
* gedupeerden die niet verzekerd zijn;
* gedupeerden die WA verzekerd zijn;
* gedupeerden die vooruitlopend op de afwikkeling door hun verzekeringsmaatschappij, het schadebedrag geheel of gedeeltelijk moeten voorschieten.

Hoe het werkt

Gedupeerden die een beroep willen doen op deze regeling kunnen contact opnemen met het informatiecentrum van de gemeente, tel. 030 22 89 697 of 030 22 89 699. Voor een goede afhandeling heeft de gemeente de originele faktuur van de herstelwerkzaamheden nodig en, indien van toepassing, een kopie van de eigen verzekeringspolis van de gedupeerde.

Achtergebleven explosieven

De gemeente heeft samen met experts van het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) gekeken naar de bij de bunker achtergebleven explosieven die niet zijn afgegaan. Daarbij hebben de experts nog eens bevestigd dat er geen gevaar bestaat dat deze explosieven uit zichzelf, of door inslag van bliksem zullen afgaan. Toch wil de gemeente de explosieven van het terrein verwijderen, om elk risico uit te sluiten. De EOCKL adviseert de gemeente over de wijze waarop deze explosieven veilig kunnen worden verwijderd. Uiteindelijk beslist de Arbeidsinspectie of het advies van de EOCKL mag worden uitgevoerd. Zodra hierover meer bekend is, ontvangt u nader bericht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de communicatieadviseurs, Wendy Verdenius, telefoon (030) 2289430 of met Patricia Kok, telefoon (030) 228 95 02.

Bilthoven, 10 juli 2008