Wekelijks Persbericht 10 juli 2008

10 juli 2008

Vier straatgroepen weg, na optreden politie en straatcoaches

De Belgiëpleingroep en drie andere overlastgroepen zijn uiteen gevallen, zo blijkt bij het bezoek van burgemeester Patrick Janssens (Antwerpen) aan burgemeester Cohen, die zijn collega meenam naar Slotervaart. Het resultaat wordt toegeschreven aan een jaar straatcoaches en politieoptrden. De bewoners merken dat de overlast hier weg is, zij voelen zich veiliger, meldt loco-stadsdeelvoorzitter Ineke Ketelaar. Politiechef Gerard Kuijn (bureau August Allebéplein) bericht dat drie groepen niet langer actief zijn, maar wel degelijk nog een half jaar in zijn politiesysteem blijven: de Sierpleingroep, Oeverlandengroep en de Oostakkergroep. Er zijn nv vier overlastgevende, hinderlijke- of criminele groepen over: Abraham Staalmanplein, Broekman, Jacob Geelstraat en Piet Mondriaanstraat. De eerste maanden zagen de lokale jongens de straatcoaches als indringers, intussen erkennen zij het gezag, constateert Jack van Midden, de baas van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA). Na overlast worden ouders thuis bezocht, tachtig procent van de ouders ondertekent ondermeer het straatverbod in de avond voor hun overlastgevende zoon. Wordt zoon betrapt op straat, dan moeten de ouders hem ophalen. Tot nu hielden veel organisaties zich bezig met de overlastjongens, behalve de ouders zelf. Mourad Taimounti, chef gezinsbezoekers, gevraagd naar het verschil met de 8tot8-coaches: ´wij leggen het avondlijke straatverbod vast, terwijl de 8tot8-coach de kinderen ´s morgens uit bed leren komen.´

8-tot-8 coaches: pupil soms drie keer per week uit bed trekken

Het resultaat van de 8-tot-8 coaches? Youssef ´van´ coach Abdellah Belhaj is geslaagd voor de MAVO en begint in september op het ROC voor detailhandel, vertelt hij burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Jorritsma kwam in Slotervaart haar licht opsteken, aangezien in Almere dertig procent van de bevolking jonger is dan 23 jaar en ook daar jongeren kampen met gebrek aan structuur. Pupil Youssef kreeg van zijn coach een studeerschema, met ruimte voor internetten. Coach Belhaj: ´sommige pupillen trek ik drie keer per week vóór acht uur ´s morgens uit bed.´ Ouders moeten vaker langs school lopen om de te checken of hun kind daar zit, zo leert hij de ouders: ´Wie geen baan heeft, heeft daar tijd genoeg voor.´ Alle ouders werken mee, op één ouderpaar na. Projectleider Bas van Meggelen vier dagen later tegen burgemeester Patrick Janssens (Antwerpen): ´De meeste ouders willen het beste voor hun kind. Als ouders medewerking weigeren, moeten wij justitiële maatregelen overwegen.´ De rechter stelde onlangs bij de schorsing van huisarrest als voorwaarde: meewerken met de 8tot8-coach. De 8tot8-coaches leren dagelijkse discipline aan bij de 144 jongeren die thuis, op straat en op school te weinig structuur hebben. Volgend jaar gaat het om 250 pupillen. De kosten zijn op jaarbasis achtduizend euro per pupil. Daarnaast zijn er in Slotervaart straatcoaches. Die verwijderen overlastjongens van straat, gevolgd door gezinsbezoek aan huis, waarbij de ouders afspraken ondertekenen over ondermeer avondlijk straatverbod.

Alcoholverbod Overtoomse Veld-Noord

Vanaf 15 juli geldt tot 15 juli 2009 een alcoholverbod in Overtoomse Veld-Noord. De bewoners en ondernemers uit de Jan Tooropstraat en omgeving hebben al lang overlast van jongens die alcohol drinken in geparkeerde auto´s in de Jan Tooropstraat bij het ROC en elkaar ongeremd toeschreeuwen vanuit de auto´s, met de radio keihard aan. De agressie van de jongens en de angst van de bewoners is weliswaar iets afgenomen, maar zeker niet ten einde. De politie verzocht het stadsdeel om een alcoholverbod als middel om te kunnen optreden bij overlast. Dit paardenmiddel werkt, is de ervaring van het Dagelijks Bestuur, aangezien op het Wilhelminaplein met het alcoholverbod de hangjongens zijn verdwenen. Ook rond het Delflandplein is eerder een alcoholverbod ingesteld, hier veroorzaakten zwervers en daklozen de overlast. De grenzen van het nieuwe verbodsgebied zijn de spoorlijn, Evertsenstraat, Tooropstraat, Voermanstraat, Nibbrigstraat, Mondriaanstraat en Postjesweg. Op terrassen, zoals van de Colour Kitchen, mag wel worden gedronken. Buurtfeesten krijgen een ontheffing.

Nieuwbouw daklozenopvang stap dichterbij

Het stadsdeel handhaaft de bouwvergunning voor de daklozenopvang HVO de Veste aan de Poeldijkstraat 10. Daarmee volgt het stadsdeel het advies van de bezwarencommissie. De ontwikkelaar heeft sinds 2 oktober 2007 een geldige bouwvergunning, maar besloot te wachten met bouwen. De bezwaarmakers zijn op de hoogte en hebben de mogelijkheid binnen zes weken in beroep te gaan bij de rechtbank. De nieuwbouw vervangt de huidige daklozenopvang aan de Poeldijkstraat 16 en houdt een uitbreiding in van 24 plaatsen bovenop de huidige 163 plaatsen.

Scholieren mogen theaterstuk nieuwe wending geven

De theatergroep De Kat van de Buren krijgt vijfduizend euro subsidie voor de schoolvoorstelling ´Als je maar gelukkig bent´, waarbij de middelbare scholieren het toneelstuk een nieuwe wending mogen geven. Deze zomer ontwikkelt de groep de voorstelling voor het eerste en tweede jaar van het voortgezet onderwijs. Het gaat over echt en onecht: de pogingen om authentiek te zijn en de gevolgen van liegen. De voorstelling staat komend schooljaar op de planken. De leerlingen met de interessantste voorstellen mogen samen met de acteurs de scène opnieuw spelen, met een nieuw einde. De theatervorm waarbij het publiek de mogelijkheid heeft het verhaal te beïnvloeden, wordt Forumtheater genoemd. Verschillende scholen in Amsterdam-West krijgen de voorstelling aangeboden, inclusief de cultuureducatie die erbij hoort. De première is dit najaar op een school in Slotervaart. Medesubsidiënt is het Amsterdams Fons voor de Kunsten.

Water voor zestienhonderd heesters en vijfhonderd bomen

Bomen die in het voorjaar en het najaar geplant zijn, krijgen bij droogte water zolang zij nog geen jaar oud zijn. Het gaat dit jaar om circa zestienhonderd heesters en ruim vijfhonderd bomen. Ze doen het bijna allemaal nog, de uitval is lager dan vijf procent, terwijl vijf tot tien procent normaal is. Het bespuiten van de jonge bomen (en gazons en plantenbakken) kost per keer achttienhonderd euro, voor drie dagen werk.

Betaalbare kaartjes voor Kickboksgala

Mohamed Ajuau, Adil Ait Ali en andere kickboksers uit Nieuw West nemen het op 21 december in de Ookmeerhal op in de boksring tegen andere tegenstanders, zo is het plan van organisator Stichting Alipagu Sports (SAS). Deelnemers uit de B en C klasse, jeugd en nieuwelingen doen ook mee en kunnen een trofee winnen. De kaartjes voor het gala worden betaalbaar dankzij een subsidie van 2.500 euro van Slotervaart. Ook Bos en Lommer, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer subsidiëren. Tussen de gevechten door zijn er optredens van jongeren (rap, streetdance, Mc´s). Andere faciliteiten die de stadsdelen in Nieuw-West samen financieren zijn ondermeer De Meervaart, ISH en Studio West.

Plein, park en plas: zomeractiviteiten

De pleinen zijn deze zomer voor de kinderen tot 12 jaar. Op vrijdag 11 juli bijvoorbeeld, spelen de kinderen tot 12 jaar van 15 tot 17 uur op het Jacob Geelplein en op zaterdag 12 juli eerst op het Staalmanplein (13-15 uur) en daarna op het August Allebéplein (16-18 uur). De eerstvolgende straatspeeldag is op woensdag 16 juli op het Einsteinplein, van 11 tot 15 uur, de volgende is op woensdag 23 juli op het August Allebéplein. Het watersportcentrum aan de Sloterplas geeft overdag zomerpeilcursussen aan duizend cursisten, maar in de vroege avond mogen op woensdag en donderdag de overige jongeren komen, eerst om 17 uur de jongeren tot 15 jaar en van 19-21 uur de vijftien-plussers. Streetwise gaat met de jongeren voetballen op sportpark Riekerhaven (14 juli, 15-18 uur) en Impuls gaat met de kinderen tot twaalf jaar naar Artis (17 juli, 10-16 uur). Picknicken in het Rembrandtpark gebeurt op dinsdag 15 juli (12-15 uur). In het Rembrandtpark is ook de huttenbouwplaats ´t Landje, elke middag open van 12-17.30 uur.

Acht studenten met kinderen Overtoomse Veld naar Tropenmuseum

De acht studenten van ´Vooruit´ trekken op met de kinderen van zes tot twaalf jaar uit Overtoomse Veld. Op 11 juli gaan zij ´s middags om 13.30 uur met hen naar het Tropenmuseum. De hele week al speelden zij met de kinderen van 6 tot 12 jaar: Speurtocht, waterpret, sporten en oud-Hollandse spelletjes doen. De studenten wonen gratis in vier woningen in Overtoomse Veld, op voorwaarde dat zij de kinderen helpen met ondermeer huiswerk maken en Nederlands leren. De toeloop is enorm en de kinderen maken zich met moeite los van ´hun´ studenten, vaak zit er voor de studenten niks anders op dan de kinderen zelf naar huis te brengen, anders gaan ze niet. Informatie: Stichting Vooruit, Jan Mankestraat 3hs, 06-21566343