Gemeente Teylingen

Nederland?

Sassenheim groenste dorp van Nederland?

03 juli 2008

PERSBERICHT 3 juli 2008 - De gemeente Teylingen doet met de kern Sassenheim mee met de verkiezing van het groenste dorp van Nederland. Op vrijdag 11 juli aanstaande komt de jury op bezoek om Sassenheim te keuren.

De jury krijgt in de ochtend tijdens een presentatie te horen hoe de gemeente Teylingen omgaat met het openbaar groen en in welke mate zij de inwoners bij het groenbeleid betrekken. Vervolgens gaat de jury samen met een aantal medewerkers van de gemeente een wandeling maken door Sassenheim om het openbaar groen met eigen ogen te kunnen bekijken. Het groen van park Rusthoff

Welke dorpen doen er nog meer mee?

In totaal doen er vijf steden en vier dorpen mee aan deze nationale groencompetitie: Entente Floral 2008. De steden en dorpen strijden respectievelijk voor de titel `Groenste stad van Nederland' en `Groenste dorp van Nederland'. In de categorie dorpen (minder dan 15.0000 inwoners) doen dit jaar mee: Bolsward, Sevenum, Sluis en de gemeente Teylingen met de kern Sassenheim.

De winnaars mogen in 2009 meedoen aan de Europese competitie. Hier nemen 12 landen aan deel.

Kwaliteitsgroen belangrijk voor inwoners

De stichting Entente Florale Nederland stelt zich tot doel om met de nationale groencompetitie voor steden en dorpen het grote belang van kwaliteitsgroen onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burgers. Het motto daarbij is "de Groene Stad" waarbij de achterliggende gedachte is dat groen geen geld kost, maar juist oplevert in economische en maatschappelijke zin. Recreëren in het groen is goed voor de gezondheid en een waardevol middel tegen ondermeer stress en overgewicht.

Jurering

De jury, onder auspiciën van de gerenommeerde Vaste Keurings Commissie (VKC), is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van landschapsarchitectuur, groenvoorziening en natuur en ecologie. De jury beoordeelt de visie op het groen, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk op basis van een groot aantal criteria. Naast het groen binnen stad of dorp heeft ook natuurbeheer daarin een belangrijke plaats.

De winnaar ontvangen van goud elk EUR 5.000, de winnaars van zilver elk EUR 2.500 en de winnaars van brons elk EUR 1.250. Alle overige deelnemers ontvangen een certificaat van Entente Florale Nederland. Verder is er voor alle deelnemers een gedetailleerd juryverslag met opmerkingen en aanbevelingen, die aan de hand van de keuringscriteria zijn gemaakt. Daarnaast heeft de jury het recht om deelnemers die op een bepaald gebied een zeer hoog niveau hebben bereikt, voor te dragen voor een extra bekroning op deelgebieden zoals natuur en milieu, biodiversiteit, economie en toerisme. Ook voor het thema van het jaar "Bewegen in het groen" bestaat een extra certificaat.

Op 8 oktober is de feestelijke prijsuitreiking in Uden waar de jury de prijswinnaars bekend maakt.

Adres & openingstijden