Apple's nieuwe iPhone met of zonder gif?

10 juli 2008

De nieuwe iPhone 3G bevat nog steeds schadelijk giftige stoffen, in tegenstelling tot wat Apple-topman Steve Jobs beloofde.

De nieuwe iPhone 3G bevat nog steeds schadelijk giftige stoffen, in tegenstelling tot wat Apple-topman Steve Jobs beloofde. Vergroot foto

Amsterdam, Nederland -- Met veel bombarie wordt de nieuwe iPhone 3G van Apple vrijdag 11 juli uitgebracht. In Nederland is het zelfs voor het eerst dat de iPhone officieel verkrijgbaar is. De 3G belooft sneller, beter en goedkoper te zijn dan zijn voorganger. Helaas zwijgt Apple in alle talen over hoeveel giftige stoffen het nieuwste speeltje bevat. Met veel bombarie wordt de nieuwe iPhone 3G van Apple vrijdag 11 juli uitgebracht. In Nederland is het zelfs voor het eerst dat de iPhone officieel verkrijgbaar is. De 3G belooft sneller, beter en goedkoper te zijn dan zijn voorganger. Helaas zwijgt Apple in alle talen over hoeveel giftige stoffen het nieuwste speeltje bevat.

Greenpeace controleert sinds 2006 hoe groen achttien grote elektronicamerken zijn. Uit onderzoek van Greenpeace eind 2007 (1) bleek dat Apple's eerste iPhone veel schadelijke stoffen bevat. Stoffen die concurrenten zoals Nokia en Sony Ericsson al uit hun nieuwe mobieltjes verbannen hebben.

Topman Steve Jobs van Apple beloofde (2) na de GreenmyApple-campagne van Greenpeace dat hij de ergste giftige stoffen uit alle Apple-producten zou verbannen. Uiterlijk eind 2008 zouden nieuwe Apple producten volledig vrij moeten zijn van PVC en broomhoudende vlamvertragers. Jobs heeft enige vooruitgang geboekt: de nieuwe MacBook Air en de iMac bevatten al minder gif. Als hij zijn belofte wil houden, dan moet Apple nog voor het einde van dit jaar een groene iPhone uitbrengen.

Veel mensen kunnen niet wachten tot ze de 3G in hun handen hebben. Als Apple stopt met het gebruik van giftige stoffen in de iPhone, is het bedrijf een stapje dichterbij het veroveren van de titel `Eerste elektronica-producent ter wereld die geen PVC en broomhoudende vlamvertragers gebruikt'. En dát is de echte revolutie waar we op wachten, concludeert Greenpeace.

Contact informatie


---