Ministerie van Algemene Zaken

Gezamenlijke verklaring Spanje en Nederland

Nieuwsbericht | 09-07-2008

Minister-president Zapatero en minister-president Balkenende hebben in Madrid een gezamenlijke verklaring ondertekend over de intensivering van de bilaterale relaties tussen de regeringen van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden.

Tekst van de Gezamenlijke Verklaring:

De premiers van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden hebben overeenstemming bereikt over de actualisering en verdieping van het "Memorandum of Understanding over de intensivering van de bilaterale relaties", ondertekend op 13 juli 2004 te Den Haag, door middel van frequente en intensieve coördinatie door reguliere contacten, vooral in het kader van de Europese Unie.

Er wordt bijzonder belang gehecht aan samenwerking in het kader van de Europese agenda. Spanje en Nederland zijn ervan overtuigd dat de mechanismen ter bevordering van de toenadering tot de burger die het Verdrag van Lissabon biedt van groot belang zijn voor het functioneren van de Unie. In Nederland is met de instemming van de Eerste Kamer het parlementaire goedkeuringsproces voltooid. In Spanje zal dit naar verwachting in september geschieden.

De beide premiers hechten er aan een bijzonder belang toe te dichten aan de volgende strategische onderwerpen: immigratie, wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling en innovatie, energiebeleid en de strijd tegen klimaatsverandering, de strijd tegen terrorisme en de georganiseerde misdaad, de bevordering van de mensenrechten, de interculturele dialoog en culturele samenwerking.

De premiers van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden onderkennen het grote belang van innovatie voor de economische ontwikkeling van hun beider landen. Zij zijn verheugd over het initiatief van CDTI en SenterNovem gericht op het bevorderen van de samenwerking tussen Spanje en Nederland op Europees niveau binnen het VII Kaderprogramma en EUREKA. Zij hebben kennis genomen van bijgevoegde roadmap waarin concrete maatregelen genoemd worden op het gebied van water, voedseltechnologie en duurzame energie.

De premiers van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden hebben eveneens gesproken over multilaterale samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie, zowel in het kader van het EVDB als in het kader van de Atlantische Alliantie. Zij zijn beiden overtuigd van het fundamentele belang van een grotere efficiëntie van de verschillende inspanningen van de internationale gemeenschap ten behoeve van het behouden van de internationale vrede en veiligheid, in overeenstemming met de beginselen en de doelstellingen van het Handvest van de Verenigde Naties.

De premiers van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden bevestigen hun toewijding aan de strijd tegen de armoede, het streven naar sociale cohesie en het nakomen van de Millennium Doeleinden van de Verenigde Naties, in het bijzonder in Afrika. Ten behoeve van dit doel pleiten zij voor een betere coördinatie van hun beider ontwikkelingsbeleid in de diverse bevoegde nationale organen en multilaterale instellingen.

Om uitvoering te geven aan de doelstellingen van deze Gezamenlijke Verklaring zullen de verantwoordelijke bewindspersonen van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Europese Zaken alsmede de verantwoordelijke bewindslieden van andere sectorale departementen waar nodig bijeenkomen. Tijdens deze ontmoetingen zal gevolg worden gegeven aan de resultaten van het overleg tussen de verantwoordelijke politici en hoge functionarissen in Europees verband. Tevens zullen deze ontmoetingen, indien noodzakelijk, resulteren in een hechte samenwerking tussen ambassades in derde landen en binnen internationale fora.

De premiers van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden hebben kennisgenomen van de initiatieven ontwikkeld door de gemeente 's Hertogenbosch, de Stichting Karel van Antwerpen en het Prado Museum met het oog op de herdenking van het vijfhonderdste sterfjaar van Jeroen Bosch in 2016. Het voornemen bestaat uit de organisatie van een grote tentoonstelling met werken van Jeroen Bosch in Madrid en in 's Hertogenbosch en de ontwikkeling van een wetenschappelijk programma voor onderzoek, restauratie en kennisverspreiding van het werk van de schilder.

Beide premiers komen overeen de vooruitgang in de uitvoering van deze Gezamenlijke Verklaring te evalueren in een bijeenkomst die voor eind 2010 zal plaatsvinden.

Originele documenten getekend in tweevoud, in het Spaans en in het Nederlands. Madrid, 9 juli 2008

In naam van het Koninkrijk Spanje,

De Minister-president
José Luis Rodríguez Zapatero

In naam van het Koninkrijk der Nederlanden,

De Minister-president
Jan Peter Balkenende