Gemeente Vlaardingen


Wethouder Hans Versluijs overhandigt eerste sleutel Ex Libris

11 juli 2008

Woensdag 9 juli was het dan zover! D e eerste sleutel van de Vlaardingse wijk Ex Libris werd overhandigd aan de familie Özdogan . Zij zijn de eigenaar van Henriëtte Roland Holststraat 57. Bokx Vastgoed bouwt de nieuwe wijk Ex Libris. Het gaat om 121 nieuwbouwwoningen, waarvan 67 eengezinswoningen en 54 koop- en huurappartementen.

Deze zogenaamde schrijversbuurt wordt Ex Libris genoemd. Ex Libris betekent letterlijk 'behorende tot de boeken van...', en was vroeger een eigendomskenmerk in de vorm van een s tempel met naam dat in boeken zat, zodat men kon zien van wie het boek was. De verschillende typen woningen in de wijk zijn allemaal genoemd naar een genre: sonnet, proza, anekdote, novelle, roman. Het huis van de familie Özdogan is een 'roman'. Zij zijn nu de eigenaren van de woning en kunnen hun 'stempel', hun 'ex libris' op het huis drukken. Bijvoorbeeld door de inrichting van het huis en de leefomgeving, en door ervoor te zorgen dat het echt hun 'thuis' wordt. Een plek waar ze zich even kunnen afsluiten van alle drukte. Net zoals je lekker kan 'wegduiken', je even kan afsluiten, in een roman.

Wethouder Versluijs overhandigt eerste sleutel Ex Libris

Wethouder Hans Versluijs overhandigt aan familie Özdogan de sleutel van hun nieuwe woning in Ex Libris.

Je thuis voelen
Om het geheel een extra feestelijk tintje te geven, las voormalig stadsdichter Teuntje Verheul Vreugenhil haar gedicht 'Vandaag kwam de wind van zee'

voor. Het gedicht is geinspireerd door de plaats waar de eerste woning werd opgeleverd. Het gaat erover dat je je thuis moet voelen, daar waar je woont.