Gemeente Schiedam


Juli

Overlast bij metrostation Troelstralaan sterk afgenomen

08 juli 2008

Het aantal meldingen van overlast in de omgeving van metrostation Troelstralaan is in de eerste vijf maanden van 2008 sterk afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De maatregelen, die de gemeente in samenwerking met de politie en vervoersbedrijf RET heeft genomen, blijken te werken. De doelstelling, een afname van het aantal meldingen met 15%, is ruimschoots gehaald.

Metrostation Troelstralaan was in 2007 vaak het doelwit van vernieling, vervuiling en baldadigheid. In het laatste halfjaar van 2007 kwamen in totaal 367 meldingen binnen bij de politie en de RET. Dit had een negatieve invloed op de veiligheidsbeleving van omwonenden, reizigers en personeel van het openbaar vervoer. Op initiatief van de gemeente Schiedam is er samen met politie en RET voor gekozen de overlast te lijf te gaan met een integrale aanpak, die bestaat uit drie onderdelen.

In de directe omgeving van het metrostation is een aantal kleine aanpassingen in de buitenruimte aangebracht. Zo is de verlichting verbeterd, zijn fietsbeugels verplaatst zodat die meer in het zich staan en wordt het groen regelmatiger gesnoeid. De mogelijkheden om ongezien vernielingen te plegen worden daardoor verkleind. Politie, RET en gemeente Schiedam zijn vaker dan voorheen zichtbaar aanwezig geweest. De inzet van de Lichtblauwe Brigade is verdubbeld, de RET heeft regelmatig mobiele controleteams ingezet en de politie heeft veelvuldig bij het metrostation gesurveilleerd. Verder zijn maatregelen genomen die specifiek zijn gericht op de groep overlastgevende jongeren. Sinds september 2007 is een individueel jongerenbegeleider ingezet, die een groot deel van de jongeren begeleidt.

In de eerste vijf maanden van 2008 is het aantal meldingen van overlast gedaald tot 44. Ook alle andere soorten delicten (o.a. geweld, diefstal, drugsgebruik) zijn in aantal sterk teruggelopen of zelfs gereduceerd tot nul.

Ondanks deze goede resultaten behoudt de omgeving van het metrostation de voortdurende aandacht van politie, RET en Lichtblauwe Brigade. Een deel van de jongeren blijkt zich verplaatst te hebben naar de Troelstralaan. Ook daar zal nu een specifieke aanpak worden ingezet.

Klik hier voor meer informatie.