Gemeente Schiedam


Juli

Schiedam meetbaar veiliger

07 juli 2008

Schiedam doet het goed op het gebied van verbetering van de veiligheid. Die conclusie kan worden getrokken uit de gegevens, die zijn opgenomen in de Regionale Veiligheidsrapportage Rotterdam Rijnmond 2008. Daarin zijn de cijfers over 2007 vergeleken met die van twee jaar daarvoor. Op veel punten is de score van Schiedam verbeterd.

De Regionale Veiligheidsrapportage is een belangrijke indicator voor hoe het is gesteld met de veiligheid en veiligheidsbeleving. Schiedam blijkt op de goede weg te zijn. Dat uit zich bijvoorbeeld in een afname van het aantal geweldsmisdrijven, mishandeling, winkeldiefstal en bedrijfsinbraken. Uitgesproken positief zijn de cijfers voor onder andere woninginbraak (gehalveerd), diefstal van motorvoertuigen (-37 procent) en fietsendiefstal. De gemeente Schiedam stimuleert haar inwoners hun woningen minder inbraakgevoelig te maken, bijvoorbeeld door 200 euro subsidie te geven voor een Veilige Woning certificaat. Ook is er de afgelopen jaren veel gedaan aan stedelijke vernieuwing. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor veiligheid.

Aandachtspunten zijn er uiteraard ook. Het aantal mensen dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt is weliswaar afgenomen, maar is nog altijd het hoogste in de Rijnmond. Het aantal vernielingen en bekladdingen is toegenomen. Daarnaast kan zakkenrollerij worden genoemd. Jeugdoverlast blijft de voortdurende aandacht houden, al is deze het afgelopen jaar wel afgenomen en is Schiedam gezakt van de eerste naar de vierde plaats in de regio.

Gemeente en politie hebben deze problemen inmiddels onderkend. Begin 2008 is een project gestart om zakkenrollerij tegen te gaan, zowel door preventieve maatregelen richting potentiële slachtoffers als repressief optreden tegen de zakkenrollers zelf. De Lichtblauwe Brigade deelt folders uit aan winkelend publiek; de politie heeft goede resultaten geboekt met het opsporen van de daders. Voor een stadsbrede aanpak van graffiti vraagt het college momenteel extra middelen aan de gemeenteraad.
Het tegengaan van jeugdoverlast heeft in de loop van 2007 verhoogde aandacht gekregen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en wordt voortgezet in 2008.

De positieve ontwikkeling van de meeste indicatoren is aanleiding tot tevredenheid. Het college verwacht dat de inmiddels genomen maatregelen op gebieden waar in 2007 nog geen vooruitgang werd geboekt tot een verdere verbetering van de resultaten zullen leiden. Klik hier voor meer informatie.