Gemeente Drechterland

11-7-2008
restauratiesubsidie rijk

Geld voor twee Drechterlandse torens

Er is geld beschikbaar gejkomen voor de restauratie van de kerktorens in Schellinkhout en Wijdenes.

Begin deze maand reikte de directie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, namens minister Plasterk toren Schellinkhout (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), 30 miljoen euro aan beschikkingen uit aan eigenaren of vertegenwoordigers van 105 rijksmonumenten, die kampen met aanzienlijke restauratieachterstand. Tot deze gevarieerde groep behoren ondermeer kastelen, kerken en buitenplaatsen. Ons nationaal religieus erfgoed werd goed bedeeld met 50 kerken, kerktorens en pastorieën. Goed nieuws: ook onze gemeente Drechterland viel âin de prijzenâ. Voor de restauratie van de toren van de voormalige NH kerk in Wijdenes werd ⬠154.473,- beschikbaar gesteld en voor de toren van de Hervormde kerk in Schellinkhout ⬠148.797,-
Beide bouwwerken hebben een grondige opknapbeurt nodig en nu deze gelden beschikbaar zijn wordt ook snel actie ondernomen. De aanbesteding van het werk wordt op korte termijn afgerond. Met de werkzaamheden kan daarom direct na de vakantieperiode worden begonnen.

De subsidies zijn onderdeel van de nationale Najaarsnota 2006, waarin 140 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor het wegwerken van restauratieachterstanden. Er kwamen in totaal 575 subsidieaanvragen binnen. Eerst werd bekend gemaakt wie geld kreeg voor âgrootschalige restauratiesâ, âorgels en boerderijenâ en âmolensâ. De laatste groep was âoverige monumentenâ en daarin behaalde onze gemeente met deze twee projecten een mooi resultaat en uiteindelijk natuurlijk twee mooie torens.

toren wijdenes