Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de raad?

Maandag 30 juni en 7 juli 2008 waren er raadsvergaderingen in het gemeentehuis in Meerkerk. Hieronder vindt u een overzicht met de belangrijkste onderwerpen.

De raadsvergadering van 30 juni jl. stond in het teken van de Perspectiefnota 2009.

Voor de bespreking hiervan stonden de financiën van de RSD op de agenda. Zowel de jaarrekening als de begroting zijn door alle fracties nauwgezet bekeken. De conceptjaarrekening 2007, (inclusief beleidsverslag) van de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard-Oost / Vijfheerenlanden is voor kennisgeving aangenomen en er zijn geen wensen of bedenkingen uitgesproken ten aanzien van de conceptbegroting 2009.

De Perspectiefnota gaf aanleiding tot complimenten en kritische kanttekeningen. Zederik is financieel gezond. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van de regionale samenwerking, de woningbouw, klantgerichtheid, voorzieningen en leefbaarheid. De raad was het er over eens dat de OZB niet met 8% mag worden verhoogd, maar in 2009 en 2010 slechts op basis van inflatiecorrectie (voor 2009 3%). Het amendement werd raadsbreed ondersteund en door het college overgenomen. De Perspectiefnota 2009 is als richtinggevend document voor de samenstelling van de Programbegroting 2009 en de Productenraming 2009 alsmede de meerjarenbegroting 2009-2012 unaniem vastgesteld.

In de vergadering van 7 juli jl. werd er een aantal benoemingen bekrachtigd, waaronder die van mevrouw mr. Y van der Windt tot plaatsvervangend raadsgriffier.

Het voorstel tot vaststelling van de Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken WSW/AV en de vaststelling van de Verordening cliëntenparticipatie WSW / AV werd bij hamerslag aangenomen.

Uitgebreid werd er stilgestaan bij het voorstel tot vaststelling van de Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Zederik (beheersverordening begraafplaatsen 2008); de Verordening lijkbezorgingrechten 2008; de Tarieventabel behorende bij de Verordening lijkbezorgingrechten 2008 en beschikbaarstelling van een krediet voor een uit te voeren begraafbehoefte en capaciteitonderzoek. Na een discussie over de tarieven neemt het college wegens onduidelijkheid van de tariefstelling dat onderdeel van het agendapunt terug. In de volgende vergadering zal het aangepaste voorstel op de agenda staan. Het onderzoek naar de capaciteit vindt wel plaats.

Binnenkort gaat de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerrein Meerkerk officieel van start. In het kader van de herstructurering van het bedrijventerrein Meerkerk zal aan de Vereniging Parkmanagement een subsidie worden verleend van 29.000 voor de opstartfase. Bij een eventuele schuld van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerrein Meerkerk zal de gemeente garant staan voor 31.000. Het parkmanagement is bestemd voor zowel nieuwe als gevestigde bedrijven op het bedrijventerrein. Het is goed dat het parkmanagement van de grond komt, wel wil de raad een regelmatige terugkoppeling van de stand van zaken.

Op basis van artikel 8 van de Wet voorkeursrecht gemeenten heeft de raad besloten het voorkeursrecht van toepassing te verklaren op de percelen gelegen in de gemeente Zederik, kadastraal bekend Ameide, sectie B, nummers 2873 en 2874.

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. De nieuwe wet biedt transparante, effectieve en efficiènte procedures.

De wijziging van de verordening op de heffing en de invordering van leges 2008 wordt vastgesteld. De vastgestelde tarieven worden in de herfst geëvalueerd.