Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
1 juli 2008
08-LNV-B-91

DL. 2008/1733 10 juli 2008 onderwerp bijlagen

Stand van zaken toezeggingen RAD

Geachte Voorzitter,

Hierbij breng ik u op de hoogte over de voortgang van het proces omtrent de teruggave van honden die onder de Regeling Agressieve Dieren (RAD) in beslag zijn genomen en de instructies die binnen het OM zijn gegeven inzake het omgaan met honden die op basis van de RAD in beslag zijn genomen.

Zoals ik u heb medegedeeld in de brief d.d. 9 juni 2008 (28286, nr. 218) zal ik de RAD gaan intrekken.
Ook heb ik aangegeven dat honden die in het kader van de RAD enkel op uiterlijke kenmerken in beslag zijn genomen (en dus niet betrokken zijn geweest bij een bijt- incident), worden teruggegeven aan de eigenaar. Inmiddels zijn er 27 honden teruggegeven en is voor 38 honden opdracht tot teruggave verstrekt. Honden die wel bij een bijtincident betrokken zijn geweest, worden onderworpen aan een gedragstest. Ik heb gedragsdeskundigen gevraagd mij hierover te adviseren en verwacht in september daar duidelijkheid over te hebben. Dit proces dient uiterst zorgvuldig plaats te vinden.

In gang gezette acties binnen het OM
Naar aanleiding van mijn toezegging aan uw Kamer zijn binnen het OM een aantal acties in gang gezet om de teruggave van de honden die daarvoor in aanmerking komen zo vlot mogelijk te kunnen laten verlopen. De parkethoofden zijn geïnformeerd over de beleids- wijziging van het ministerie van LNV. Daarbij is aangegeven hoe er dient te worden gehandeld ten aanzien van inbeslaggenomen honden in lopende strafzaken en met de vonnissen die onherroepelijk zijn geworden na 9 juni 2008. Lopende strafzaken die nog

niet voor de rechter zijn gebracht, worden geseponeerd. In zaken die onder de rechter zijn, wordt de niet-ontvankelijkheid van het OM gevorderd. Bij hoge uitzondering heeft het OM besloten om dat deel van de rechterlijke vonnissen die zien op de afdoening van het beslag - in casu het onttrekken aan het verkeer van de pitbulls die niet bij bijt- incidenten zijn betrokken - niet te executeren.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
10 juli 2008 DL. 2008/1733 2

Afwijkend gedrag
Tijdens het teruggaveproces is mij gebleken dat er nog een derde categorie honden onderscheiden moet worden. Het betreft hier honden die niet betrokken zijn geweest bij een bijtincident, maar dusdanig afwijkend gedrag vertonen dat het teruggeven van deze honden een risico met zich mee kan brengen.

Tot nu toe zijn er bij 38 honden aanwijzingen van afwijkend gedrag geconstateerd. Ik ben momenteel in gesprek met het OM, dat verantwoordelijk is voor inbeslaggenomen honden, om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de honden die afwijkend gedrag vertonen.
Daarnaast heb ik goed gekwalificeerde gedragsdeskundigen hierover geconsulteerd. Zij hebben meer tijd nodig om een passende manier te vinden om dergelijke honden te onderzoeken alvorens een uitspraak over het gedrag te kunnen doen. Er is wereldwijd namelijk weinig bekend over hoe zich het gedrag ontwikkelt bij honden die lange tijd in opslag hebben gezeten. Ik vind het echter van groot belang om de veiligheid van burgers zo veel mogelijk te kunnen waarborgen en derhalve acht ik het noodzakelijk om de gedragsdeskundigen voldoende tijd te geven om tot een gewogen advies te kunnen komen. Ik verwacht hier in september meer duidelijkheid over te hebben.
Tot die tijd zullen de honden die afwijkend gedrag vertonen nog niet worden terug- gegeven aan de eigenaar. De eigenaren van de honden in kwestie zullen daarvan in kennis worden gesteld.

Stand van zaken teruggaveproces
De stand van zaken in het teruggaveproces is als volgt:

9 juli 2008
Honden in opslag 200

Betrokken bij bijtincident 32 Opmerking : Er lijkt Niet betrokken bij bijtincident 138 een misverstand te bestaan over de de status van de Nog in behandeling bij het OM 30 honden. Voor alle duidelijkheid: Alle 200 honden zijn in beslag genomen in het Teruggegeven aan eigenaar 27 kader van de RAD. Binnen die Opdracht tot teruggave verstrekt 38 totale groep kan ook nog sprake zijn van betrokkenheid Teruggave in voorbereiding 29 bij bijtincidenten (tot nu toe in Nog in behandeling bij DR (inclusief honden met 44 28 gevallen). De groep die niet betrokken is geweest bij een afwijkend gedrag) bijtincident valt vervolgens weer in twee groepen uiteen: Ik heb u toegezegd om spoedig te beginnen met het teruggeven van honden die niet zijn de honden die gewoon teruggegeven kunnen worden betrokken bij een bijtincident. Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien, is er al een aantal en de honden die dusdanig honden naar de eigenaar teruggegaan en zal er binnen afzienbare tijd een groot aantal afwijkend gedrag vertonen dat teruggave niet gewenst is. volgen. Wat er moet gebeuren met de 28 honden die wel betrokken zijn bij een bijtincident? Dat is nog wel een vraag die in deze brief niet beantwoord wordt.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
10 juli 2008 DL. 2008/1733 3

Ik verwacht dat de meeste van deze honden voor begin september zijn teruggegeven aan de eigenaar. Dit onder voorwaarde dat deze honden geen afwijkend gedrag vertonen, de eigenaar is gevonden en daarmee afspraken zijn gemaakt over de teruggave.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --