Bredeschool.nl

Scholen willen opvoeden, maar niet opvangen

vrijdag 11 juli 2008

Opvoeden behoort tot de taken van de school. Maar voor- en naschoolse opvang besteden bestuurders liever uit. Dat melden schoolbesturen in een publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

foto: Morguefile Mary Vogt

De publicatie De school bestuurd van onderzoeker Monique Turkenburg werd afgelopen dinsdag gepresenteerd. De uitgave geeft inzicht in hoe schoolbesturen in Nederland denken over hun rol en taak.

De meerderheid (81%) van de geënquêteerde schoolbesturen uit het primair- en voortgezet onderwijs is van mening dat opvoeden een maatschappelijke taak is van de school. Ondanks dat ze vinden dat opvoeden tot hun taakpakket behoort, vindt 81% van de bestuurders dat de na- en voorschoolse opvang door derden geregeld moet worden. De tussenschoolse opvang is wel een taak van de scholen vindt een meerderheid.
Schoolbesturen zijn ook van mening dat de opvang van lastige/problematische leerlingen, de veiligheid op school en het scheppen van een aanbod voor hoogbegaafde leerlingen tot het takenpakket hoort.

De bestuurders vinden `het motiveren van docenten' hun belangrijkste missie (70%). Daarnaast noemen ze ook de `pedagogisch-didactische aanpak' (62%), de `sfeer op school' (62%) en de `identiteit' (60%). Opvallend is dat het contact tussen school en buurt niet of nauwelijks is genoemd (9%). Veel belangrijker vonden de schoolbesturen het contact tussen school en ouders (58%).