Verkeer en Waterstaat versterkt zijn top

Lidewijde Ongering benoemd tot Loco-Secretaris Generaal.

Mevrouw drs. Lidewijde Ongering wordt de nieuwe Loco-Secretaris Generaal bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Haar benoeming gaat in op 1 oktober 2008.

Lidewijde Ongering (49) is thans plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Zij studeerde Bestuurskunde aan de Technische Hogeschool Twente. Zij startte haar loopbaan op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarna werkte zij enige jaren in het bedrijfsleven. Tussen 1991 en 2000 werkte zij opnieuw op het ministerie van VWS, waarvan de laatste vijf jaar als directeur Financieel Economische Zaken. Van 2000- 2005 was zij plaatsvervangend directeur-generaal Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Tijdens die periode was zij gedurende twee jaar tevens directeur Politie bij BZK.

In het kader van de Vernieuwing van Verkeer en Waterstaat zal de taak van de Loco-SG vooral gericht zijn op de inhoud van het primaire proces van VenW en de politiek-bestuurlijke besluitvorming. De nieuwe Loco-SG zal verantwoordelijk zijn voor de beleids- en bestuursondersteunende functies van VenW en deze op een hoger kwaliteitsniveau brengen de komende jaren. Tevens zal zij vanuit de SG-functie verantwoordelijk zijn voor enkele prioritaire programma's van VenW, zoals Anders Betalen voor Mobiliteit, de Luchtvaartnota en de Waterveiligheid (Deltacommissie).

Daarmee geeft VenW als eerste in de Rijksdienst op een vernieuwde wijze vorm aan de functie van de plv SG, die tot op heden sterk op de bedrijfsvoering was gericht. Peter Heij, die thans plaatsvervangend SG is, wordt per 15 augustus benoemd tot directeur Landelijk Gebied bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Noot voor redacties (