AutoRai

De nieuwe Ford Fiesta: prijzen en specificaties

(7/11/2008)
Tijdens de Autosalon van Genève, begin maart van dit jaar, heeft de nieuwe Ford Fiesta zijn publieke debuut beleefd. De Fiesta van Ford is al decennia lang één van de belangrijkste spelers in de klasse van de compacte autoâs. De nieuwe Ford Fiesta voegt een nieuw hoofdstuk toe aan een groots succesverhaal.

Net als de nieuwe Mondeo en Focus onderscheidt de nieuwe Ford Fiesta zich vooral door het kinetic Design. Het dynamische ontwerp komt niet alleen in het exterieur van de Fiesta tot uiting, maar ook in het interieur. Het binnenste van de Fiesta oogt futuristisch, waarvoor met name de Human Machine Interface middenconsole verantwoordelijk is. De bediening daarvan is geïnspireerd op het ontwerp van mobiele telefoons.

Onderhuids is de Fiesta al net zo hightech, mede dankzij de vele innovatieve technologieën die normaliter alleen in autoâs in een hogere klasse worden geleverd. Verder is de nieuwe Ford Fiesta leverbaar met een grote keuze aan schone en zuinige motoren, waaronder een ECOnetic-versie met een ultralage CO2-uitstoot van minder dan 100 g/km. Bovendien is de Fiesta 2008 een nog veiligere auto geworden, onder andere dankzij het Intelligent Protection System met maximaal zeven airbags, waaronder een knieairbag, en een extra sterke carrosserie die veel bescherming voor inzittenden en voetgangers biedt.

De befaamde rijdynamiek van de Fiesta is naar een nog hoger niveau gebracht. De nieuwe Fiesta is de eerste Ford die is voorzien van EPAS (Electric Power Assist Steering) dat zo is afgestemd dat de bestuurder de feedback krijgt die van een Ford wordt verwacht. Het unieke anti-afslaansysteem van de nieuwe Ford Fiesta is een uitkomst voor elke bestuurder â beginnend of gevorderd â en zorgt ervoor dat de Fiesta extra plezierig rijdt in stadsverkeer of files en dat de auto makkelijker te parkeren is.

Afmetingen en gewicht
De afmetingen van de nieuwe Fiesta zijn ten opzichte van zijn voorganger min of meer gelijk gebleven. Ford heeft de nieuwe Fiesta bewust niet laten groeien, om zo het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Het ontwikkelingsteam heeft echter extra veel aandacht geschonken aan het maximaliseren van de binnenruimte. Zo is in vergelijking met de vorige Fiesta de beenruimte vóór toegenomen met 11 mm, waarmee hij de beste is in zijn klasse.

De bagageruimte heeft een inhoud van 295 liter (met de achterbank neergeklapt 979 liter) en is daarmee een van de grootste in zijn segment. Door het gebruik van extra sterk, maar lichter staal is de Fiesta, ondanks de toevoeging van vele features die extra gewicht met zich meebrengen, toch gemiddeld 40 kilo lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger.

Uitgebreide motorenkeuze
De nieuwe Fiesta is leverbaar met een groot aantal verschillende motoren. Naast vier Duratec benzinemotoren en een Duratorq diesel wordt de nieuwe Ford Fiesta tevens, vanaf begin 2009, leverbaar als extra schone en zuinige ECOnetic. Deze Fiesta ECOnetic (gebaseerd op de 1.6 TDCi 90 pk dieselmotor) heeft een indrukwekkend, laag gehomologeerd gemiddeld brandstofverbruik van 3,7 liter per 100 kilometer en een uitstoot van minder dan 100 g/km CO2. Het motorenaanbod voor de nederlandse markt is als volgt:


- 1.25 Duratec 16v sigma 60 pk (44 kW)

- 1.25 Duratec 16v sigma 82 pk (60 kW)

- 1.4 Duratec 16v sigma 96 pk (71 kW)

- 1.6 Duratec 16v Ti-VCT 120 pk (88 kW)

- 1.6 TDCi Duratorq 90 pk (66 kW)

Alle Fiesta's worden geleverd met een handgeschakelde 5-versnellingsbak. De 1.4 16v Duratec is tevens leverbaar met een automatische 4-versnellingsbak.

Drie uitvoeringen: Trend, Ghia en Titanium
De Ford Fiesta wordt in Nederland leverbaar in twee carrosserievarianten (drie- en vijfdeurs) en drie uitrustingsniveaus: Trend, Ghia en Titanium.

Fiesta Trend
De Fiesta Trend is voorzien van een zeer omvangrijke standaarduitrusting. Tot de lange lijst met voorzieningen behoren ondermeer ABS, het Intelligent Protection System met vijf airbags, airconditioning, radio/CD-speler met bediening op het stuurwiel en vier speakers, een AUX-aansluiting, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, ISOFIX-aansluitingen achterin, een in hoogte en axiaal verstelbaar stuurwiel, elektrisch bedienbare voorportierramen, het slimme Ford EasyFuel systeem, 15 inch stalen velgen met wieldeksels en automatisch activerende noodverlichting.

Fiesta Ghia en Titanium
Voor een meerprijs van ⬠900,- kunnen kopers kiezen voor de luxe Ghia- of Titanium-uitvoering. Deze uitvoeringen zijn gelijk geprijsd en kennen dezelfde uitrusting, maar hebben elk een unieke uitstraling. De Ghia biedt klassieke luxe met luxueuze stoffen in unieke kleuren, de Titanium-uitvoering kenmerkt zich daarentegen juist door een moderne en sportieve uitstraling.

De meeruitrusting van de Ghia en de Titanium bestaat ten opzichte van de Trend ondermeer uit 15 inch lichtmetalen velgen, high-intensity projectorkoplampen, een luxe afgewerkt interieur, een verchroomde grille, een chromen omlijsting aan de onderzijde van de portierramen, mistlampen vóór, een lederen versnellingpook en stuurwiel, twee extra speakers voor het audiosysteem, een boardcomputer en âAesthetic Lightingâ (alleen Titanium).

Met 'Aesthetic Lighting', dat qua uitstraling zo in een duurdere, grote auto zou passen, worden de middenconsole, de omgeving van de versnellingspook en de bovenzijde van het dashboardkastje door LED-techniek gedempt rood verlicht.

Opties en pakketten
Naast de drie uitvoeringen kunnen kopers van de nieuwe Fiesta een groot aantal opties selecteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ESP, curtainairbags, Keyless Entry, de Ford Power-startknop (met één druk op de knop de motor starten), elektrische voorruitverwarming, cruise control, 15 verschillende carrosseriekleuren, en keuze uit 15, 16 en 17 inch lichtmetalen velgen.

Launch Pack
Ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe Fiesta levert Ford voor de Ghia- en Titanium-uitvoeringen een uitgebreid Launch Pack. Voor de meerprijs van ⬠1.000,- omvat dit Launch Pack aantrekkelijke zaken als automatische airconditioning, een automatisch dimmende binnenspiegel, parkeersensoren achter, Bluetooth/voicecontrol, elektrisch inklapbare buitenspiegels, een regensensor, cruise control, elektrische voorruitverwarming en een extra groot multimedia scherm in de Human Machine Interface middenconsole waarop onder andere het telefoonboek en de klimaatregeling zijn af te lezen.

Multimedia Pack
Voor de echte muziekliefhebbers heeft Ford voor de Fiesta Ghia en Titanium voor de meerprijs van ⬠200,- een Multimedia Pack met USB-aansluiting ontwikkeld. Met deze module is het bijvoorbeeld mogelijk om een iPod aan te sluiten en die te bedienen via het audiosysteem. De menustructuur van het audiosysteem is gelijk aan die van de iPod, waardoor het zeer gebruiksvriendelijk is.

Vanafprijzen
De nieuwe Ford Fiesta zal eind september in Nederland zijn opwachting maken bij de Ford-dealers. De vanafprijzen zijn: Ford Fiesta 3-deurs Trend 1.25 16v 60 pk (44 kW): ⬠14.100,- Ford Fiesta 3-deurs Trend 1.6 TDCi 90 pk (66 kW): ⬠18.645,- Meerprijs 5-deurs uitvoering: ⬠600,-