Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070824950

Vragen van het lid Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het duurder worden van de kinderopvang. (Ingezonden 10 juli 2008)


1
Kent u het bericht "Prijs kinderopvang gaat fiks omhoog"? 1)


2
Heeft u overleg gehad met de branche over de, door u aangekondigde bevriezing van het maximumtarief van 6,10 per uur voor de kinderopvang? Zo ja, wat zijn de resultaten hiervan? Zo neen, waarom niet?


3
Klopt het dat ouders volgend jaar veel meer voor kinderopvang moeten gaan betalen, doordat de ondernemers zich niet gehouden voelen aan de door u aangekondigde bevriezing van het maximumtarief van 6,10 per uur voor de kinderopvang?


4
Deelt u de mening van de ondernemers dat zij zich niet gebonden achten aan het maximumtarief van 6,10, omdat hun kosten alsmaar stijgen door onder andere gedane investeringen voor extra opvangplaatsen en de gestegen vaste lasten? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?


5
Welke maatregelen gaat u treffen om ervoor te zorgen dat de prijzen volgend jaar de 6,10 per uur niet overstijgen of in ieder geval niet explosief stijgen?


6
Kunt u de Kamer zo spoedig mogelijk informeren over de effecten van de verhoogde tarieven per 1 januari 2009 op de koopkracht van ouders?


1) Nederlands Dagblad, 3 juli 2008