Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
10 juli 2008 MLB/M/32289

Onderwerp
Onderzoek Mediawijsheid

Tijdens het algemeen overleg van 27 mei jl. over Mediawijsheid heb ik uw Kamer toegezegd dat ik het Mediawijsheid expertisecentrum zou vragen onderzoek te doen naar hoeveel scholen in Nederland aandacht besteden aan Mediawijsheid. Graag informeer ik u over de voortgang.

Het Mediawijsheid expertisecentrum heeft in nauwe samenwerking met Stichting Kennisnet geïnventariseerd welke onderzoeken naar mediawijsheid in het onderwijs al zijn uitgevoerd. Uit deze inventarisatie blijkt dat de term mediawijsheid meestal niet duidelijk is gedefinieerd en er is in elk geval geen overzicht van het percentage scholen dat aandacht besteedt aan mediawijsheid. Aanvullend onderzoek is dus nodig. Dit kan het meest efficiënt door aan te sluiten bij bestaand onderzoek.

Kennisnet, partner in het Mediawijsheid Expertisecentrum, laat jaarlijks de 'Vier in Balans Monitor' uitvoeren. Deze monitor geeft inzicht in de belangrijkste trends van ict-gebruik in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. In de eerstvolgende monitor worden vragen over aandacht voor mediawijsheid op scholen meegenomen. Over de resultaten van dit onderzoek wordt gerapporteerd in de eerstvolgende Vier in Balans rapportage in mei 2009.

Vanuit het Mediawijsheid Expertisecentrum lopen nog andere onderzoeken naar mediawijsheid. De Hogeschool van Amsterdam gaat in opdracht van Beeld en Geluid de behoefte peilen bij ouders en kinderen naar de functionaliteit en dienstverlening van de centrale en decentrale loketten mediawijsheid. Zo'n 1100 studenten van de opleiding Management en Informatie Management doen dit onderzoek komend najaar in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De resultaten komen in het voorjaar 2009 beschikbaar.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl