Persberichten Heuvelrug, 11.55 uur

Utrecht, 11-07-2008

Sterke drank

RENSWOUDE / VEENENDAAL Een man werd in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 juli eerst drinkend aangetroffen, later ging hij er voor de politie vandoor en kwam een vangrail tegen.

Rond 01.15 uur zag een getuige dat onder verdachte omstandigheden een auto met een Pools kenteken op de Dorpsstraat in Renswoude werd geparkeerd. Hij vertrouwde het niet en belde de politie. Agenten gingen Poolshoogte nemen. Zij troffen inderdaad de geparkeerde auto aan. Een raam van de auto stond open en de auto was niet afgesloten. Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in en troffen de eigenaar van de auto, een 26-jarige Pool, in een nabij gelegen woning aan. Hij was daar op bezoek en genoot met dat gezelschap van sterke drank. Daar er dus niets aan de hand bleek te zijn, vertrokken de agenten.

Rond 03.05 uur zagen agenten een auto op de Prins Bernhardlaan in Veenendaal rijden. Zij wilden de bestuurder controleren en gaven hem een stopteken. De bestuurder reageerde niet en reed gewoon door. Ook toen de agenten het zwaailicht aanzetten, stopte de automobilist niet. Aan zijn rijstijl konden de agenten wel opmaken dat hij kennelijk onder invloed van alcohol was. In een bocht naar links op de Duivenwal verloor de verdachte de macht over het stuur, botste tegen de vangrail en kwam tot stilstand. De bestuurder bleek de bovenstaande 26-jarige Pool te zijn. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 800 ug/l, meer dan 3,5 keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Jongeman mishandeld

RHENEN Bij een mishandeling verloor een jongeman in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 juli enkele tanden.

Rond 00.45 uur werd de politie gebeld door de ouders van een 18-jarige jongeman uit Rhenen. Hij was net gewond thuisgekomen. De jongeman was op donderdagavond in Rhenen uit geweest en liep daarna met een vriend naar huis. Onderweg kwamen zij twee jongens tegen en de 18-jarige Rhenenaar zei hen gedag, terwijl hij de jongens eigenlijk niet kende. Even later liep de jongeman alleen over de Koerheuvelweg en kwam daar de twee jongens weer tegen. Het tweetal liep hem omver en vervolgens werd hij in zijn gezicht geschopt. Zij eisten geld, maar toen het slachtoffer om hulp riep, gingen zij ervandoor.

Het slachtoffer liep door de mishandeling c.q. poging beroving letsel in zijn gezicht op en miste twee voortanden. Agenten hebben nog naar de tanden gezocht, maar zij werden niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is na met de agenten te hebben gesproken, naar het ziekenhuis gegaan. Hij zou later naar het politiebureau komen om aangifte te doen.

De verdachten waren twee lichtgetinte jongens, één droeg een bruine jas met bontkraag en een spijkerbroek, de ander een donkere bodywarmer en een spijkerbroek.

Aan getuigen die de mishandeling hebben gezien of die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Getuigenoproep

VEENENDAAL Een jongen en een meisje kregen op vrijdag 20 juni ruzie met elkaar. De jongen liep daarbij een gebroken tand op.

Op vrijdagavond 20 juni kwamen een 18-jarige jongeman uit Veenendaal en een 16-jarig meisje uit Veenendaal elkaar bij een sportvereniging aan de Grote Beer tegen. Zij hadden tot enkele dagen daarvoor een relatie gehad. Aan het eind van de avond liep het meisje naar buiten en de jongen ging achter haar aan. Het meisje reed op de fiets weg en hij rende achter haar aan.

Op de Tinneweide ontstond een schermutseling tussen beide, waarbij de jongen een gebroken tand opliep. Een automobilist in een rode auto zag de schermutseling en stopte. Hij vroeg wat er aan de hand was. Terwijl de jongen met de man sprak, fietste het meisje weg.

De 18-jarige jongeman deed later aangifte van mishandeling tegen het meisje. In het kader van het onderzoek wil de politie graag in contact komen met de automobilist in de rode auto. Aan hem of aan eventuele andere getuigen die de schermutseling op de Tinneweide hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.