Persbericht stad Utrecht 12.00 uur

Utrecht, 11-07-2008

Politie bezoekt auto-inbrekers en zet ANPR in
LEIDSCHE RIJN/VLEUTEN/DE MEERN De politie van district Utrecht west gaat de komende periode alle bekende auto-inbrekers die in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern wonen, bezoeken. Ook de auto-inbrekers die hier recentelijk zijn komen wonen, krijgen bezoek van agenten. Ook probeert de politie middels ANPR de auto-inbrekers flink op de huid te zitten.

Met dit bezoek wil de politie deze mensen erop wijzen dat ze in de gaten worden gehouden. Ook houdt de politie binnenkort weer acties met Automatic Numberplate Recognition (ANPR). De politie zet het apparaat op diverse manieren en locaties in het gebied in.

Hoe werkt ANPR?
In de auto zit een computer. Hierin kun je allerlei gegevens invoeren, die aan kentekens zijn gekoppeld: openstaande boetes, gestolen autos, gestolen kentekenplaten, signaleringen, zoals rijden onder invloed van alcohol enzovoort. De computer is verbonden met een schermpje op het dashboard en een camera. De camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat, geeft ANPR een signaal. Op het schermpje verschijnt een foto van het kenteken met daaronder het kenteken zoals ANPR het gelezen heeft. Verder kun je in één oogopslag zien welk type auto het is, wie de eigenaar is en, het belangrijkst, waarom hij in het bestand staat! Alles staat of valt natuurlijk met de opvolging.

Dief heeft het gemunt op Gazelle
VLEUTEN/DE MEERN/LEIDSCHE RIJN De afgelopen anderhalve maand is het aantal fietsendiefstallen in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn flink gestegen. Er worden op dit moment zon 2 a 3 fietsen per dag gestolen! De fietsendief heeft het voorzien op nieuwe merkfietsen, met name Gazelle is favoriet. Ook AXA-sloten heeft de aandacht van de fietsendieven.

Veel fietsen worden weggenomen bij openbare gelegenheden: station Vleuten, scholen en het Mereveldplein. De politie adviseert de eigenaren van de fietsen nadrukkelijk om hun fiets met nog een extra slot af te sluiten. Met nog een extra slot bedoelt de politie niet een AXA-slot met een aan datzelfde slot vastzittende kabel. Alleen een AXA-slot is onvoldoende! Naast het AXA-slot wordt een goed ander slot bedoeld en maak uw fiets vervolgens ergens aan vast (een fietsenrek, hek e.d.). Zet uw fiets overigens nooit alleen aan het voorwiel vast.

De politie voert actief controles uit. Dit heeft de afgelopen twee weken geresulteerd in acht aanhoudingen van verdachten die op gestolen fietsen rondreden. Mocht u zelf een fietser zien met een geforceerd slot of een slot waarin geen sleutel zit, belt u dan de politie. Koop nooit een gestolen fiets. Dit kunt u zelf checken door op www. fietsdiefstalregister.nl het framenummer in te voeren.. Mocht u iets verdachts zien op plekken waar veel fietsen staan, belt u dan direct 112.

Daarnaast is het belangrijk dat u de kenmerken van uw fiets kent, zoals merk en type en noteer frame- en chipnummer. Doe aangifte bij diefstal, en koop nooit een gestolen fiets. Om het makkelijk te maken om framenummer en merk of chipnummer te noteren en te bewaren, kan iedereen op www.fietsdiefstal.nl zijn persoonlijke fietspaspoort invullen. Op die manier zijn die gegevens altijd bij de hand om aangifte te doen na diefstal. Aangifte kan via internet (www.politie.nl/utrecht).

Straatroof
UTRECHT Op de Briljantlaan vond donderdagavond een beroving plaats. Hiervan werd een vrouw het slachtoffer.

Een 31-jarige vrouw uit Utrecht zat rond 21.45 uur bij de bushalte aan de Briljantlaan ter hoogte van het Tolsteegplantsoen. Naast de vrouw stond haar tas op de grond. Plotseling kwam een jongen op de vrouw toelopen en greep haar tas weg. De verdachte rende weg in de richting van het Tolsteegplantsoen en de Saffierlaan. In de tas zat onder andere haar laptop.

Het signalment van de verdachte luidt: man van vermoedelijk Turks of Marokkaanse afkomst, 1.65 mtr. lang, zwart haar, tussen de 18 en 21 jaar. Hij droeg een blauwe spijkerbroek, zomerjas met capuchon, zwart wit van kleur.

De politie is op zoek naar getuige(n) van deze straatroof. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het bureau Utrecht zuid, tel.: 0900 8844.

Hennepkwekerij aangetroffen
UTRECHT Na binnengekomen informatie werd op donderdag 10 juli omstreeks 23.30 uur hennep aangetroffen in een woning aan de Rhodosdreef.

Agenten vonden in deze woning diverse apparatuur die nodig is voor het kweken van hennep en daarnaast een compleet ingerichte kweekruimte voor hennepteelt. In totaal ging het om 107 plantjes, de oogst van 23 plantjes werd aangetroffen in dozen. Alles is in beslag genomen. Tijdens het binnentreden van het pand was er niemand aanwezig. Bij onderzoek ter plaatse werd geconstateerd dat er stroom werd afgetapt. De politie heeeft een onderzoek ingesteld naar de eigenaar van de woning.

Verkeerscontrole
UTRECHT De politie heeft op donderdag 10 juli aan de Amsterdamsestraatweg van 8.30 tot 11.00 uur een snelheidscontrole gehouden. In totaal zijn 1.204 voertuigen gecontroleerd. Hierbij waren er 141 bestuurders die harder reden dan de toegestane snelheid van 50 km/uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km/uur.

Winkeldievegge aangehouden
UTRECHT De politie heeft op donderdag 10 juli omstreeks 12.00 uur aan de Steenweg een winkeldievegge aangehouden. De verdachte, een 44-jarige vrouw uit Utrecht, had geprobeerd schoenen uit een winkel te stelen. Nadat de politie werd gealarmeerd en agenten ter plaatse kwamen, bleek dat de vrouw meerdere goederen ter waarde van ongeveer 176 euro uit verschillende winkels had gestolen. De verdachte is aangehouden en tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendief aangehouden
UTRECHT De politie heeft op donderdag 10 juli omstreeks 11.30 uur aan de Amsterdamsestraatweg een man aangehouden die verdacht wordt van fietsendiefstal.

De verdachte, een 36-jarige man uit Utrecht, stond geld te pinnen met de fiets aan zijn hand. Agenten die daar surveilleerden, zagen dat de fietssleutel uit het beugelslot ontbrak. Uit navraag bleek dat de fiets stond geregistreerd als gestolen. De verdachte is aangehouden en de fiets is inbeslaggenomen.

Verkeersongeval
UTRECHT Op donderdag 10 juli heeft aan de Maliesingel omstreeks 08.45 uur een verkeersongeval plaatsgevonden. Hierbij raakte een 35-jarige man uit Amersfoort gewond.

Het slachtoffer reed met zijn fiets en een paraplu in zijn hand over de Maliesingel in de richting van de Tolsteegsingel. Op dat moment was een vrachtwagen die geparkeerd stond langs de weg, vracht aan het lossen. De fietser zag dit niet, omdat hij zijn paraplu voor zijn gezicht had. Vervolgens reed hij met zijn fiets tegen de achterkant van de vrachtauto. Het slachtoffer is met een hoofdwond, polsfractuur en verschillende kneuzingen vervoerd naar het ziekenhuis.

Twee verdachten aangehouden voor fietsendiefstal en heling UTRECHT Op donderdag 10 juli zijn twee mannen aangehouden die verdacht worden van fietsdiefstal en heling.

Een medewerker van cameratoezicht zag op de Voorstraat omstreeks 05.00 uur een verdachte situatie; er zou een fiets op straat worden verkocht. Agenten gingen direct poolshoogte nemen en konden uiteindelijk aan de Prederik Herenstraat een verdachte aanhouden. De heler, een 21-jarige man uit Utrecht, bekende voor vijf euro een Gazelle damensfiets te hebben gekocht. Niet veel later kon de politie ook de andere verdachte, een 36-jarige man uit Utrecht, aanhouden voor fietsendiefstal. Tegen beide mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Vijf verdachten aangehouden voor vernieling
UTRECHT De politie heeft om donderdag 10 juli omstreeks 20.30 uur vijf verdachten aangehouden die verdacht worden van vernieling.

Agenten kregen melding van buurtbewoners dat een aantal verdachten woningen op Achter Sint Pieter met graffiti aan het bekladden waren. Agenten gingen direct poolshoogte nemen en wisten op aanwijzigingen van buurtbewoners de vijf verdachten aan te houden op de Catherijnesingel. Het gaat om een 21-jarige man, drie 20-jarige mannen en een 37-jarige vrouw, allen afkomstig uit Deventer. Tegen het vijftal is proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersongeval
UTRECHT Op donderdag 10 juli omstreeks 15.00 uur heeft aan de Croeselaan een verkeersongeval plaatsgevonden. Hierbij is er een aanrijding geweest tussen een bestelwagen en een snorscooter.

De bestuurder van de bestelwagen, een 21-jarige man uit Utrecht, schepte de bestuurder van de snorscooter. Het slachtoffer, een 26-jarige vrouw uit Nieuwegein, is daarbij vijftien meter over de weg geschoven. De vrouw is met onbekend letsel naar het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein overgebracht. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeluk.