Openbaar Ministerie

OM vervolgt bedrijven en personen voor Legionella-uitbraak

10 juli 2008

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zal twee bedrijven en zes personen vervolgen voor dood door schuld of het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Volgens het OM zijn zij verantwoordelijk voor de Legionella-uitbraak bij het Post CS-gebouw in Amsterdam.

In de zomer van 2006 werd door de GGD een Legionella-uitbraak vastgesteld, waarbij een aantal personen besmet raakte met de Legionellabacterie. Uit onderzoek door de GGD Amsterdam bleek de bron van de besmetting een koeltoren te zijn van het oude postgebouw ÂPost CS bij het Centraal Station in Amsterdam.

Naar aanleiding van dit bericht werd een strafrechtelijk onderzoek gestart. Hierbij is de gang van zaken rond de koeltoren onderzocht en is bekeken welke personen en bedrijven daarbij betrokken zijn. Voorts is uitgebreid onderzocht of er een verband bestaat tussen de Legionella in de koeltoren en de besmetting van één of meer personen. Hiertoe is onder andere onderzoek gedaan door het NFI. De voorlopige conclusie van het NFI onderzoek is, dat door besmetting met de Legionellabacteriën uit de koeltoren twee mensen zijn overleden en vier anderen zwaar lichamelijk letsel hebben opgelopen. Deze voorlopige conclusie geeft het OM voldoende aanleiding om een aanvang te maken met de strafvervolging van de verdachten.

De twee bedrijven die worden vervolgd, waren respectievelijk eigenaar en beheerder van de koeltoren. Alle zes de personen die het OM vervolgt zijn werkzaam bij deze twee bedrijven.

Volgens het OM hadden de verdachten moeten en kunnen weten dat de koeltoren bij het Post CS-gebouw werd opgestart zonder de chemicaliën die noodzakelijk zijn om Legionellagroei te voorkomen. Toen de verdachten hierachter kwamen, hebben zij verzuimd de koeltoren buiten bedrijf te (doen) stellen of andere adequate maatregelen te treffen. De koeltoren is ruim een maand zonder chemicaliën in bedrijf geweest. Daardoor bestaat de verdenking dat door dit roekeloze handelen de besmetting van de zes slachtoffers met Legionella aan de verdachten kan worden toegerekend.

Op 15 augustus 2008 staat een proformazitting gepland. Dit is de eerste keer dat de verdachten voor de rechtbank kunnen verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.