Ministerie van Financiën

Beantwoording vragen over de beslissing van de FSA om investeerders te dwingen te publiceren in welke beursgenoteerde fondsen ze een short positie innemen

Kamervragen | 11-07-2008 | nr FM08-1648

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Uw brief (Kenmerk): 2070824060

Ons kenmerk: FM 2008-01648 U

Geachte voorzitter,

In antwoord op de vragen van de leden Omtzigt, De Nerée tot Babberich en Blanksma-van den Heuvel over "over de beslissing van de Financial Services Authority om investeerders te dwingen te publiceren in welke beursgenoteerde fondsen ze een short positie innemen", die mij zijn toegezonden per brief van 1 juli 2008 onder nummer 2070824060, deel ik u mede dat de vragen worden beantwoord als aangegeven in de bijlage.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos

2070824060

Vragen van de leden Omtzigt, De Nerée tot Babberich en Blanksma-van den Heuvel (allen CDA) aan de minister van Financiën over de beslissing van de Financial Services Authority om investeerders te dwingen te publiceren in welke beursgenoteerde fondsen ze een short positie innemen. (Ingezonden 30 juni 2008)


1

Heeft u kennisgenomen van de beslissing van de Financial Services Authority om investeerders te dwingen te publiceren in welke beursgenoteerde fondsen ze een short positie innemen?

Ja.


2

Deelt u de mening dat grotere openheid over de shortposities leidt tot minder mogelijkheden tot marktmisbruik en ongewenste speculaties tijdens bijvoorbeeld claimemissies?

Zie vraag 3.


3

Bent u bereid om ook in Nederland hedge fondsen en andere investeerders hun short posities te laten publiceren?

In overleg met de AFM kijken we naar de reikwijdte van de regeling van de FSA. Gezien het belang van short posities voor de werking van de financiële markten dienen de voor- en nadelen van een transparantieverplichting over short posities zorgvuldig te worden afgewogen. Dit om te kunnen beoordelen in hoeverre meer transparantie betreffende short posities zal leiden tot minder mogelijkheden tot marktmisbruik. Hierbij zal een mogelijke toename van administratieve lasten worden meegewogen.

Het ministerie van Financiën kijkt hier momenteel naar samen met de AFM. Over de uitkomsten van deze afweging zal ik u na het zomerreces nader berichten.


1) Financial Times, 24 juni 2008, 'Watchdog's ruling lifts lid on hedge funds' positions'